Начало » Новини » Страната
28.11.2016 г.

Родните производители на плодове и зеленчуци ще се договарят пряко с веригата Метро

sinor.bg

Министърът на земеделието в оставка Десислава Танева и главният изпълнителен директор на МЕТРО България Атила Йенисен представиха програма, която ще улесни достъпа на българските фермери до търговската мрежа. Програмата е продължение на кампанията „Подкрепяме българското“, по време на която земеделските производители в страната са повдигнали въпроса за отношението на търговските вериги към фермерите.

„Веднага започнахме преговорите с веригите, като основната цел е да бъде улеснен достъпът на българските фермери до търговската мрежа.  „МЕТРО“ беше първата, с която постигнахме взаимно изгоден резултат“, подчерта Танева и допълни, че разговорите с останалите вериги продължават.

Родните производители на плодове и зеленчуци ще могат директно да договарят и предлагат продукцията си в деветте регионални търговски центрове на веригата в страната.  По този повод търговците започват веднага и срещи с фермерите. 

Танева припомни и рекордните ръстове, които секторът отчита през последните две години.

С 20 на сто се е увеличило производството на плодове и с 18 % при зеленчуците през 2015 г., припомни Танева. Отчита се ръст и при производството на семена.

По данни на Института по зеленчукови култури „Марица“ към Селскостопанската академия за последната година  съотношението между производството на  българските и чуждите сортове семена се е изравнило, като преди две годините е било 80 към 20 в полза на чуждите семена, добави още Танева.

Тенденцията за следващата година е българските сортове да имат по- голяма част от структурата на произвежданите семена. Най-голям интерес по отношение на заявките за семена са регистрирани за българския домат „Розово сърце“, „Куртова капия“ и други сортове български пипер.

Главният изпълнителен директор на МЕТРО България Атила Йенисен представи и разясни кампанията, която търговската верига ще проведе. 

"Ще се съсредоточим върху автентичните български продукти и семена, ще ги издигнем и ще им дадем нов живот. Предвиждаме да започнем обучение на нашите служители, като по този начин  ще дадем възможност на ресторантьорския бизнес да предлагат тези продукти", обясни Йенисен.

Той отбеляза, че с помощта на министър Танева, търговската верига вече разполага с база данни за местните производители, техните сдружения и асоциации.

„Ние ще осигурим равни възможности за всички производители. От тях зависи дали ще решат да прилагат стандартите и дали ще бъдат отдадени да произвеждат по този висококачествен начин", добави Атила Йенисен. Компанията подготвя асортимент от 128 български плодове и зеленчуци, които ще бъдат директно закупувани от местните производители.

МЕТРО България ще осигури транспорт, логистика и амбалаж на земеделците. „България е надарена с невероятна природа. Ето защо ние ще разчитаме на автентични местни сортове, а не на хибридни семена, за да запазим плодородната българска почва.“, каза Атила Йенисен.

По думите му, тази програма ще даде възможност на производителите  да имат постоянен устойчив бизнес, а тези, които са най-успешни ще имат възможност да представят своите продукти на международната сцена. Инициативата ще стартира през месец май 2017 г. Търговската верига вече има договор с Института по зеленчукови култури „Марица“ за възобновяване на производството на български семена.

Родните производители на плодове и зеленчуци ще се договарят пряко с веригата Метро
8822
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
МЕТРО България с нов изпълнителен директор
Бенедикт Пахолчик е новият Директор „Продажби“ на МЕТРО България
Инициативи
От 3 септември ще има ваксинационни пунктове пред магазини на МЕТРО
Инициативи
Служебната власт продължава с подкрепата на фермерите
Нови пазари
Албена Симеонова: Родните биохрани ще стигнат до пазарите на Балканите и в Германия чрез „Метро“
БАБХ
Въведена е забрана за движение на външни хора в 3-километровия периметър около Шарково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини