Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.12.2022 г.

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO

В края на ноември вносителят на семена за картофи „Агрико България” организира за фермери от цялата страна представяне на новите селекции на нидерландския кооператив „AGRICO” – партньор от десетилетия на родния фермер. С всяка изминала година експертите надграждат нивото на селекциите, за да отговорят на потребностите на стопаните за генетично устойчиви култури срещу болести и неприятели. Предизвикателствата пред фермерите стават все по-големи поради климатичните промени и екологичните политики на ЕС. Затова и портфолиото на  „Агрико България” за следващата година изобилства от сортове, устойчиви на мана, което е основното изискване на земеделските производители.

Новата селекция картофи е съобразена напълно с българските климатични и географски условия за индустриалното производство на картофи. Философията на компанията е да предлагат на пазара утвърдени сортове картофи, представили се перфектно в региони с близки климатични характеристики до нашите условия, посочи за читателите на Синор.бг Елена Бончева, експерт-агроном в компанията. Обикновено това са селекции, доказали се в региона на Северна Африка и в средиземноморските държави като Гърция, Италия, Испания и Португалия, както и в съседните Сърбия и Румъния.

От ранните сортове, които фермерите могат да избират през 2023 г., акцент пада върху новата селекция картофи „Туистър” (Twister), който е изключително устойчив на мана по клубените и листата на картофите. Устойчив е на вируси, нематоди PCN (RO1&4) има добра устойчивост на фузариум и обикновенна краста. Постоянните клиенти на AGRICO, които до момента са избирали сорта „Агата”, с новото предложение могат да са сигурни, че „Туистър” е много добър неин заместител, поясни Бончева. Най-голямото му предимство е, че независимо, че е в групата на раннозрелите сортове, той е изключително траен и може да се съхранява дълго като късните сортове картофи. Заради вкусовите му качества този картоф е високо оценен и от потребителите, което се дължи на високото съдържание на сухо вещество. Има жълт цвят на текстурата и от кулинарна гледна точка е превъзходен за всички начини на приготовление – на първо място за  пържене. От него се приготвят още вкусни специалитети с варене за салати, печене или за готвене.

Следващ по ранозрелост е новият сорт Алуете (Alouette) – червен картоф, селектиран с абсолютна устойчивост на мана. Подходящ за биологично производство! Сортът е високодобивен и показва отлични резултати дори при тежки влажни години. Има добра устойчивост на вируси, фузариум и нематоди. Подобно на Туистър и той е предпочитан за пържене. Не е така траен като Туистър, затова и след призводството му се препоръчва средносрочно съхранение.

Сред средноранните сортове другото ново предложение е „Северина” (Severina). През 2022 г. този картоф се е отличил с изключително високи добиви в съседна Сърбия. Сортът се отличава с добра вирусна резистентност устойчив на PCN (RO1&4). Подходящ е за механизирано реколтиране. Опитите в български условия потвърждават тези предимства, затова и се очаква той да намери подобяващо място в новата листа на „Агрико България” за 2023 г. Картофите са с гладка нежна кожа, имат изключително добър търговски вид, притежават и високи вкусови качества. Идеален е за задушаване, за салати и приготвяне на пюрета. Като ранен картоф обаче не е подходящ за дълго съхранение.

Следващото ново предложение е Парадисо (Paradiso), който би заел достойно мястото на сорта „Арнова”, вече спрян от производство. Парадисо е средноранен сорт, с едри, продълговато овални клубени. Устойчив е на рак по картофите и е по-малко податлив на увреждане при събиране на реколтата. Има средносрочни възможности за съхранение, така че за фермерите, които са свикнали с Арнова, Парадисо е неговият идеален заместител.

При късните сортове изборът на новата селекция пада върху Леванте (Levante). И този сорт е с висока устойчивост на мана клубенова и листна. Осигурява защита срещу вируси и нематоди PCN има добра устойчивост на фузариум, както и на обикновена и прашеста краста. Фермерите могат да разчитат на изключително дългото му съхранение, изчаквайки добри пазарни цени за реализация на продукцията. Притежава високо сухо съдържание, затова е подходящ за всякакви кулинарни приготовления.

„Лугано” (Lugano) е селекцията, който е идеалният заместител на „Агрия”, посочи Елена Бончева. Късен сорт, притежаващ всичките качества на „Агрия”. Резистентен е на нематоди PCN RO(1,2,3,4) и PA (2,3), също така и на рак. Сортът има много добра устойчивост на прашеста краста. В добри години, когато няма застрашаващи горещини, може да направи много бройки изравнени клубени. При тежки климатични условия картофите са по-малко, но пък изключително едри. Има отлични потребителски характеристики при пържене и варене. Идеален за продължително съхранение.

Интересно предложение е късният сорт „Салвера” (Salvera), който през последните години намира широко търсене сред фермерите в Испания и Португалия. Брашнест тип картоф подходящ за механизирано реколтиране, измиване и пакетаж, устойчив на натъртване. „Салвера”  е с добра вирусна резистентност на Yn-вирус, устойчив на PCN и рак. Невероятно добра селекция, с тази разлика, че цветът на този картоф е светъл, а за бълграския пазар това все още трудно се приема, защото потребителите имат предпочитания към жълтия цвят на кратофи.  „Салвера” обаче е изключително вкусен и става за пържене, варене и печене, което също е голямо предимство.

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO
20437
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини