Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.12.2022 г.

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO

В края на ноември вносителят на семена за картофи „Агрико България” организира за фермери от цялата страна представяне на новите селекции на нидерландския кооператив „AGRICO” – партньор от десетилетия на родния фермер. С всяка изминала година експертите надграждат нивото на селекциите, за да отговорят на потребностите на стопаните за генетично устойчиви култури срещу болести и неприятели. Предизвикателствата пред фермерите стават все по-големи поради климатичните промени и екологичните политики на ЕС. Затова и портфолиото на  „Агрико България” за следващата година изобилства от сортове, устойчиви на мана, което е основното изискване на земеделските производители.

Новата селекция картофи е съобразена напълно с българските климатични и географски условия за индустриалното производство на картофи. Философията на компанията е да предлагат на пазара утвърдени сортове картофи, представили се перфектно в региони с близки климатични характеристики до нашите условия, посочи за читателите на Синор.бг Елена Бончева, експерт-агроном в компанията. Обикновено това са селекции, доказали се в региона на Северна Африка и в средиземноморските държави като Гърция, Италия, Испания и Португалия, както и в съседните Сърбия и Румъния.

От ранните сортове, които фермерите могат да избират през 2023 г., акцент пада върху новата селекция картофи „Туистър” (Twister), който е изключително устойчив на мана по клубените и листата на картофите. Устойчив е на вируси, нематоди PCN (RO1&4) има добра устойчивост на фузариум и обикновенна краста. Постоянните клиенти на AGRICO, които до момента са избирали сорта „Агата”, с новото предложение могат да са сигурни, че „Туистър” е много добър неин заместител, поясни Бончева. Най-голямото му предимство е, че независимо, че е в групата на раннозрелите сортове, той е изключително траен и може да се съхранява дълго като късните сортове картофи. Заради вкусовите му качества този картоф е високо оценен и от потребителите, което се дължи на високото съдържание на сухо вещество. Има жълт цвят на текстурата и от кулинарна гледна точка е превъзходен за всички начини на приготовление – на първо място за  пържене. От него се приготвят още вкусни специалитети с варене за салати, печене или за готвене.

Следващ по ранозрелост е новият сорт Алуете (Alouette) – червен картоф, селектиран с абсолютна устойчивост на мана. Подходящ за биологично производство! Сортът е високодобивен и показва отлични резултати дори при тежки влажни години. Има добра устойчивост на вируси, фузариум и нематоди. Подобно на Туистър и той е предпочитан за пържене. Не е така траен като Туистър, затова и след призводството му се препоръчва средносрочно съхранение.

Сред средноранните сортове другото ново предложение е „Северина” (Severina). През 2022 г. този картоф се е отличил с изключително високи добиви в съседна Сърбия. Сортът се отличава с добра вирусна резистентност устойчив на PCN (RO1&4). Подходящ е за механизирано реколтиране. Опитите в български условия потвърждават тези предимства, затова и се очаква той да намери подобяващо място в новата листа на „Агрико България” за 2023 г. Картофите са с гладка нежна кожа, имат изключително добър търговски вид, притежават и високи вкусови качества. Идеален е за задушаване, за салати и приготвяне на пюрета. Като ранен картоф обаче не е подходящ за дълго съхранение.

Следващото ново предложение е Парадисо (Paradiso), който би заел достойно мястото на сорта „Арнова”, вече спрян от производство. Парадисо е средноранен сорт, с едри, продълговато овални клубени. Устойчив е на рак по картофите и е по-малко податлив на увреждане при събиране на реколтата. Има средносрочни възможности за съхранение, така че за фермерите, които са свикнали с Арнова, Парадисо е неговият идеален заместител.

При късните сортове изборът на новата селекция пада върху Леванте (Levante). И този сорт е с висока устойчивост на мана клубенова и листна. Осигурява защита срещу вируси и нематоди PCN има добра устойчивост на фузариум, както и на обикновена и прашеста краста. Фермерите могат да разчитат на изключително дългото му съхранение, изчаквайки добри пазарни цени за реализация на продукцията. Притежава високо сухо съдържание, затова е подходящ за всякакви кулинарни приготовления.

„Лугано” (Lugano) е селекцията, който е идеалният заместител на „Агрия”, посочи Елена Бончева. Късен сорт, притежаващ всичките качества на „Агрия”. Резистентен е на нематоди PCN RO(1,2,3,4) и PA (2,3), също така и на рак. Сортът има много добра устойчивост на прашеста краста. В добри години, когато няма застрашаващи горещини, може да направи много бройки изравнени клубени. При тежки климатични условия картофите са по-малко, но пък изключително едри. Има отлични потребителски характеристики при пържене и варене. Идеален за продължително съхранение.

Интересно предложение е късният сорт „Салвера” (Salvera), който през последните години намира широко търсене сред фермерите в Испания и Португалия. Брашнест тип картоф подходящ за механизирано реколтиране, измиване и пакетаж, устойчив на натъртване. „Салвера”  е с добра вирусна резистентност на Yn-вирус, устойчив на PCN и рак. Невероятно добра селекция, с тази разлика, че цветът на този картоф е светъл, а за бълграския пазар това все още трудно се приема, защото потребителите имат предпочитания към жълтия цвят на кратофи.  „Салвера” обаче е изключително вкусен и става за пържене, варене и печене, което също е голямо предимство.

Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO
20462
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини