Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.10.2016 г.

Отпада задължението на фермерите сами да поставят ушни марки на животните

Нормативни промени

sinor.bg

Стопаните вече няма да минават задължителни курсове за поставяне на ушни марки на животните, защото операцията ще бъде извършвана от хора с нужната квалификация, с които те сключват съответните договори. Това гласят последните промени в наредбата за условията и реда за официална идентификация на животните, която предстои да бъде приета от Министерския съвет.

С тази наредба се отменят голяма част от разпоредбите на старата наредба от 2006 г., като се прилагат изискванията за идентификация на животните, разписани с европейски регламент от 2000 г.

С измененията се прилагат нови правила в чл. 137 (изм., ДВ, бр. 7 от 2013 г.) и на чл. 132 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), (изм., ДВ, бр. 14 от 2016 г.), където се разграничават функциите на собственците и ползвателите на животновъдните ферми. По старата наредба те бяха „собственици или управителите на животновъдните обекти“, а по новата се заменят със „собственици и ползватели“.

Според наредбата собственик е този, който притежава документи, доказващи собствеността върху обект, подлежащ на ветеринарномедицински контрол“, а ползвател  е всяко физическо или юридическо лице, което има право да използва възмездно или безвъзмездно обект или инсталация, подлежащи на ветеринарномедицински контрол, които не са негова собственост.

С промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност ветеринарните участъци се премахват, като собствениците или ползвателите на животновъдни обекти са длъжни да сключват договори с избрани от тях регистрирани ветеринарни лекари, които ще извършват съответната профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните. Те ще изпълняват и мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.

Въвеждат се и нови срокове, при които фермерите трябва да съобщават за умляло, новородено или новозакупено животно.

При смърт на животно стопаните трябва веднага да съобщят за това на лекуващия ветеринар. При раждане или покупка на ново животно информацията може да се предаде до три дни, гласи наредбата.

Облекчават се и процедурите при временно транспортиране на животните, примерно за участие в изложения и други съзтезания. Животното може да бъдат транспортирани само с идентификационен документ (паспорт), без да е необходимо ветеринарномедицинско свидетелство.

Достъп до информацията в електронната база данни за животновъдния обект и отглежданите в него животни се предоставя на собственика или ползвателя му само след подаване на заявление по образец до Българската агенция по безопасността на храните в София.

Отпада задължението на фермерите сами да поставят ушни марки на животните
21848
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Промени в наредбата за идентификация
От средата на 2019 година животните ще имат два вида ушни марки за проследяване
За пресичане на измамите
Ушните марки при кравите може да се заменят с чипове, които животните ще поглъщат
Важно за фермера
Какви са предимствата на ушните марки, предлагани от„Соломон-София“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини