Начало » Новини » Коментари
14.10.2016 г.

Местните инициативни групи ще разполагат с 80 млн. лева за проекти в образованието

sinor.bg

През февруари 2017 г. започва приемът на проекти на местни инициативни групи по две от подмерките на селската програма - 19.2 за „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР“ и 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегии за местно развитие“. Това се посочва в индикативния график на министерството на земеделието, който е качен на страницата на министерството на земеделието.

Целта на тези подмерки е да се насърчи социалното приобщаване и да се намали бедността в селските райиони, да се развива интегриран подход към околната среда чрез съхраняване на природата и насърчаване на ресурсната ефективност, включително на дейности за превенция и управление на риска и за използване на потенциала на културното наследство, фокусиране върху иновациите чрез насърчаване на въвеждането им в практиката, а също да се повиши конкурентоспособността на местните икономики и възможности за създаване на местен бизнес, включително чрез диверсификация, алтернативни дейности и устойчиво производство на аквакултури.

Близо 80 млн. лева се предвиждат и повишаване на качеството на училищното образование в малките населени места, за подобряване на достъпа до училищно образование в малките населени места, за намаляване броя на необхванатите от образователната система, на отпадащите от училище и на ранно/преждевременно напусналите училище.

Включените в стратегиите мерки и техният обхват задължително следва да произтичат от включен в стратегиите подробен анализ, очертаващ необходимостта от финансиране на мерките от оперативна програма „Наука и образование и трябва да бъдат с конкретната насоченост.

Според индикативния график обаче 300 хил. евро ще бъдат заделени за повишаване на заетостта и териториалното сближаване чрез проекти на местни инициативни групи, които действат за създаване на работни места и предоставяне на подпомагане за пригодността за заетост и трудовата мобилност в общностите в крайбрежните региони и регионите на вътрешните водоеми, които зависят от риболов и аквакултури, включително диверсификация на дейностите в рамките на сектора на рибарството, както и в други сектори на морската икономика.

Целта е повишаване на заетостта и териториалното сближаване чрез стремеж към постигане на следната специфична цел: насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, създаването на работни места и предоставяне на подпомагане за пригодността за заетост и трудовата мобилност в общностите в крайбрежните региони и регионите на вътрешните водоеми, които зависят от риболов и аквакултури, включително диверсификация на дейностите в рамките на сектора на рибарството, както и в други сектори на морската икономика.

Максимално за една стратегия ще бъдат отпускани по 50 хил. евро.

Като допустими дейности се приемат такива, които добавят стойност, създават работни места или привличат младите хора към селата. Дейности за насърчаване на иновациите на всички етапи от веригата за доставка на продукти от риболов и аквакултури също ще бъдат подпомагани.

Ще се подпомага също и разнообразяване на дейностите в рамките на риболова с търговска цел или извън него, ученето през целия живот и създаването на работни места в райони за рибарство и аквакултури.

Подобряването и използването на екологичните дадености на районите за рибарство и аквакултури, включително операции за смекчаване на въздействието от изменението на климата също ще бъдат одобрявани по тази програма.

Допустими ще бъдат и проекти за насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, включително рибарството, аквакултурите и морското културно наследство;

Засилването на ролята на рибарските общности в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности също ще се подпомагат по двете подмерки 19,2 и 19,4.

Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата Натура 2000 от местните групи също ще намерят финансиране.

По двете мерки 19,2 и 19,4 няма да бъдат допустими за подпомагане дейности от подмерките 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски производители", 6.2 "Стартова помощ за неземеделски дейности" и 6.3 "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" на мярка 6 "Развитие на стопанства и предприятия" от ПРСР 2014 - 2020 г.

Не са допустими и дейности по подмярка 16.1"Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост", подмярка 16.2 "Подкрепа за пилотни проекти и за развитие на нови продукти, практики, процеси и технологии" и подмярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки за изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари. Подкрепа за дейности на местно равнище за популяризиране, свързани с развитието на късите вериги на доставки и местните пазари" от мярка 16 "Сътрудничество" от ПРСР 2014 - 2020 г.

Извън подпомагане по са още дейности по мерки, предвиждащи инвестиции в държавна или общинска инфраструктура за здравеопазване, както и общински проекти, които се подпомагат по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" от ПРСР 2014 - 2020 г. на кандидати за получаване на финансова помощ, на които е предоставена финансова помощ по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" от ПРСР 2014 - 2020 г.

По двете подмерки 19,2 и 19,4 ще се отпускат обаче средства за подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата Натура 2000. Бюджэетът ще зависи от остатъчния бюджет от първата процедура за подбор на МИГ и стратегии за ВОМР през 2016 г.

Тук влизат дейности за подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000, напр.: дейности, свързани с извършване на строително монтажни работи във връзка с осигуряване на инфраструктура, необходима за подобряване на природозащитното състояние на видове, преки консервационни мерки;

Ще се подкрепяти и дейности, свързани с подготовката на проектното предложение, информационни дейности и дейности за въвличане на заинтересованите страни, свързани с изпълнение на консервационни мерки, организация и управление, информация и комуникация.

По двете мерки са предвидени и средства за насърчаване на разработването и въвеждането в практиката на иновации.

За допустими дейности ще се приемат иновации в предприятията, вкл. разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели в предприятия. По Приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ се подкрепят само внедряване или разработване на иновации, попадащи в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Насърчаване на предприемаческите идеи в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020.

Допустими са и общи производствени инвестиции за подобряване на производствения капацитет за растеж чрез ефективното и ефикасно използване на факторите на производство и чрез изграждането на възможности за възприемане и адаптиране на европейски и международни знания и технологии.

Ще бъдат подпомагани още специализираните услуги за МСП за развитие и укрепване на управленския капацитет.

Подкрепа за растеж на предприятия чрез подобряване на качеството и насърчаване на използването на ИКТ и услуги.

Местните инициативни групи ще разполагат с 80 млн. лева за проекти в образованието
7208
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Важно!
Онлайн плащането на местните данъци ще става не през НАП, а през сайта на Министерството на електронното управление
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Връчване на договорите
Цели 80 малки общини с одобрени 107 проекта на МИГ-ове
Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на земеделието и храните
Не е уточнен ресорът, за който ще отговаря във ведомството
Назначиха Таня Дъбнишка за заместник-министър на земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини