Начало » Новини » Страната
09.10.2016 г.

Общините ще получават държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари

Министерството преговаря с големи търговски вериги за включване на продукти на регистрирани земеделски производители в асортимента им

От догодина всеки областен център ще получи държавна помощ за редовно организиране на фермерски пазари, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на проведената в София кръгла маса, част от кампанията „Подкрепяме българското”, цитирана от пресцентъра на оглавяваното от нея ведомство. Танева уточни, че министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент както за подкрепа на всяка община, така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители.

Тя представи като изключителен  успех изложенията на български продукти, които министерството организира през последния месец, и благодари на всички местни власти в областните центрове, подкрепили инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея. Вчера пред Националния дворец на културата в София се проведе 27-мото изложение, част от кампанията „Подкрепяме българското”, която премина през всичките областни центрове в страната. В столицата участваха над 50 производители, които представиха местни традиционни храни, сред които млечни и месни продукти, хлебни изделия, мед, вино и др.

Министърът отбеляза също, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 % при положение, че само до преди две години е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, изтъкна тя.

„За втора поредна година България бележи ръст във всички производства независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори”, отчете Танева. По думите й не всички страни могат да се похвалят с такива показатели. „Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната”, подчерта тя.

Министърът обяви също, че от един месец ръководството на оглавяваното от нея ведомство провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. Нашето предложение към  търговските вериги е онези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат  възможност регионалните производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме разнопосочни предложения”, уточни тя.

В кръглата маса участие взеха заместник-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров, Георги Костов и Свилен Костов, както и експерти от министерството, които представиха основните инструменти в сектор „Земеделие” .

Общините ще получават държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари
10594
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Провеждат се и разговори с търговски вериги за улесняване на достъпа до тях на българските фермери
Два варианта на държавно подпомагане за фермерските пазари се обсъждат в министерството
Важно за фермера
Грудев: През втората половина на 2016 г. ще се кандидатства с проекти за фермерски пазари
Предстоящо
Грудев ще открие форум за бъдещето на фермерските пазари
Предстоящо
Форум за бъдещето на фермерските пазари
Достъп до потребителя
Експерти от агроминистерството ще си партнират с организатори на фермерските пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини