Начало » Новини » Интервю
10.11.2015 г.

Грудев: През втората половина на 2016 г. ще се кандидатства с проекти за фермерски пазари

Важно за фермера

Зам. министър Грудев разучава пазарите в съседните страни Снимка: МЗХ

Обединения на фермери, които искат да улеснят достъпа си до потребителите чрез създаване на фермерски пазари или посредством къси вериги на доставка, могат да кандидатстват за субсидии през втората половина на 2016 г. по подмярка 16,4 от програмата за развитие на селските райони. Това съобщи зам. министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия за бъдещето на фермерските пазари, организирана от „Български фермер“. В срещата участваха земеделски производители, представители на неправителствени организации и експерти от общинските пазари, които през последните години инвестираха в изграждането на първите фермерски пазари в страната.

До 2020 г. по линия на новата селска програма са заделени 8 млн. лв., които ще се използват за подпомагане на съществуващи или нови обединения. Основното изискване е в тези обединения да се включат минимум двама регистрирани земеделски производители, чията цел е да улеснят продажбата на произведената от тях продукция.

При късите продажби посредникът от фермера до пазара трябва да бъде само един, така че да няма оскъпяване на продукцията и малките стопанства да разполагат с добри доходи, поясни Мая Нинова, експерт в министерството на земеделието.

„Сегашната система с множеството посредници от фермерите до пазара ясно показа, че за една година цените на млякото се сринаха с 25%, което поставя животновъдите в неизгодна позиция“, даде пример и зам. министър Грудев, представяйки предимствата на директните продажби.

При фермерските пазари основното изискване ще бъде на тях да излагат своята продукция само стопани, чиито ферми отстоят на 75 км от града, в който се организират пазарите. Изискването е поставено от Брюксел и копира практиката в ЕС.

В преговорите с ЕК България се е опитала да увеличи този диаметър над 75 километра, но това е било отказано. Впоследствие българската страна е получила разрешение фермерите от региони като северозападния например, да могат да предлагат продукцията си в София и други големи градове, но за целта те трябва да се организират като обединение за къси вериги, поясни Нинова.

Какво финансиране се очаква

При новата подмярка 16,4 кандидатстването става от два вида обединения - за къси вериги и за фермерски пазари. В рамките на новия период едно обединение не може да получи повече от 500 хил. евро, обясни Нинова.

Подпомагането ще става на няколко фази, като има и предварителен период за популяризиране на новите обединения, чиято цел е да стимурила дребните стопани да участват в тях, за да предлагат продукцията си. За тази просветителска дейност програмата ще отпуска 10 хил. евро.

Следват нови две фази на подпомагане, първата от която ще бъде само за реклама на бъдещите пазари, а втората фаза – за покриване на разходите за участие в тези пазари.

Освен регистрирани фермери по тази мярка могат да участват малки и средни предприятия, юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за задълженията и договорите.

Важното е, че евросубсидиите ще се дават на фермерски обединения, които могат да купят камиони за превоз на своите продукти до съответните пазари, ще се покриват и таксите за щандовете, както и други разходи, свързани с реализацията на продукцията.

Условията и редът за участие ще бъдат разписани в новата наредба за прилагане на подмярката, в която ще участват и браншовите организации, поясни още Мая Нинова.

Грудев: През втората половина на 2016 г. ще се кандидатства с проекти за фермерски пазари
11238
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Провеждат се и разговори с търговски вериги за улесняване на достъпа до тях на българските фермери
Два варианта на държавно подпомагане за фермерските пазари се обсъждат в министерството
Министерството преговаря с големи търговски вериги за включване на продукти на регистрирани земеделски производители в асортимента им
Общините ще получават държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари
Предстоящо
Грудев ще открие форум за бъдещето на фермерските пазари
Предстоящо
Форум за бъдещето на фермерските пазари
Достъп до потребителя
Експерти от агроминистерството ще си партнират с организатори на фермерските пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини