Начало » Новини » Страната
19.10.2015 г.

Експерти от агроминистерството ще си партнират с организатори на фермерските пазар

Достъп до потребителя

Farmer.bg

Експерти от министерството на земеделието ще черпят опит от фермерския пазар на „Хранкооп Пловдив” при разписването на наредба за прилагането на новата  подмярка 16,4 от мярка 16 „Сътрудничество“ на програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това беше обявено по време на дискусия на тема  „Фермерските пазари – още една възможност за устойчива регионална политика„, организирана на 17 октомври в София от Сдружение „Устойчиво общество“. Обединението е създадено преди 3 години от четирима души и един пазар в Пловдив. Днес в сдружението участват 89 малки производители, обединени от „Харнкооп” в 4 областни града – Пловдив, София, Варна и Бургас.

Председателят на „Устойчиво общество“ Гергана Кабаиванова подчерта, че все още е труден диалогът с общините и с общинските пазари за нуждата от места, където без посредник свежи плодове и зеленчуци от региона да достигат до потребителите.

Отправени бяха и  няколко препоръки към институциите за създаване на условия за фермерските пазари, така че те да бъдат не само тържища, а места за социални контакти и събития. Целта е да се прилагат обучение и консултантско подпомагане на хората, които искат да се развиват като малки производители, като им се посочва как да намират достатъчно информация за това, което търсят, и все по-широко популяризиране на този модел.

Държавният експерт от агроминистерството Мая Нинова представи новата мярка. Според нея част от препоръките на бизнеса може да се вземат предвид и при разписването на самата наредба.

С този документ ще бъдат разписани правилата за създаването на „късите“ връзки между производители и потребители, ще бъдат насърчавани и обединения от поне двама участници за създаване на фермерски пазари. „Общините няма да могат да участват, но ролята им ще е да подкрепят логистично такива къси вериги, да създават условия за фермерски пазари, защото така могат да печелят от дейността на тези обединения,“ допълни Нинова.

Нейната презентация предизвика широк интерес сред земеделските производители, между които беше и популярният от телевизионното предаване Фермата Веселин Василев, както и сред координаторите на фермерските пазари в морските ни градове.

Координаторът на „Хранкооп Бургас” Галина Желязкова сподели, че се надява все повече хора да се регистрират, защото в Бургас има производители, но по думите, й те не смеят да го направят, защото смятат, че е сложно и скъпо.

„Във Варна, където има два фермерски пазара, вече сме си подали заявление в агенцията по храните за регистрация. Имаме все още трудна комуникация с институциите, с общината, но се надявам, че с новата мярка ще постигнем сътрудничество“ - обобщи и координаторът от Варна Христина Петрова.

„Контролът на фермерските пазари ще продължи да е същият, като добрата новина е, че на фермерските пазари не са открити сериозни нарушения“, съобщи Райна Иванова от БАБХ.

Доц. Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите обобщи, че има огромен потенциал в развитието на фермерските пазари и на биопродукцията, затова и самото училище предлага спецализирано обучение по темата.

На кръглата маса в София присъстваха и представители на Фермерския пазар Борово в София, на организацията „Слоу фуд” и на фондация „Биоселена”. На форума бяха отчетени резултатите от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България, и приложимостта на практикувания от Сдружение „Устойчиво общество“ организационен модел за провеждане на фермерски събития. 

Експерти от агроминистерството ще си партнират с организатори на фермерските пазар
8477
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Провеждат се и разговори с търговски вериги за улесняване на достъпа до тях на българските фермери
Два варианта на държавно подпомагане за фермерските пазари се обсъждат в министерството
Министерството преговаря с големи търговски вериги за включване на продукти на регистрирани земеделски производители в асортимента им
Общините ще получават държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари
Важно за фермера
Грудев: През втората половина на 2016 г. ще се кандидатства с проекти за фермерски пазари
Предстоящо
Грудев ще открие форум за бъдещето на фермерските пазари
Предстоящо
Форум за бъдещето на фермерските пазари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини