Начало » Пазари » Животинска продукция
06.10.2016 г.

Схемата за намаляване на млякото в ЕС вече е запълнена 98,9 на сто

sinor.bg

Схемата за свиване на производството на мляко в държавите-членки на Европейския съюз на обща стойност 150 млн. евро, която бе обявена през юли тази година и ще бъде прилагана през последното тримесечие, е запълнена на 98,9%, като желаещите да се включат са отправили оферти за намаляване на производството през посочения период с 1,06 млн. тона от възможните 1,07 млн. тона, съобщи специализираният информационен портал AG-Press. Изпратените съобщения до ЕК сочат, че над 52 хил. млекопроизводители от 27 държави-членки са подали молби за участие в схемата.

Предложенията за свиване на производството се колебаят в големи граници, но средно са около 20 тона на фермер. Като относителен дял това означава около 16,9% средно за участник в схемата и това ще помогне на пазара в ЕС през последното тримесечие на 2016 г. да излезе с 2,9% по-малко мляко.

Заявените количества се различават силно и по държави – от 286 хил. тона в Германия и 100 хил. тона във Франция и Великобритания до под хиляда тона в Малта и Кипър. Най-много са участниците в схемата от Франция (13 хил.), Германия (10 хил.), Ирландия (4 500), Австрия и Холандия (по 4 хил.). Това означава например, че 24% от ирландските млекопроизводители са се включили в схемата, следвани от 22% в Белгия и Холандия, 19% във Франция и 17% в Португалия.

След приключването на четвъртото тримесечие фермерите ще разполагат с 45 дни, за да осигурят доказателства за свиването на производството и така да потвърдят претенциите си за подпомагането в размер на 14 евро на 100 килограма мляко.

За оставащите незапълнени 11 407 тона (1,1% от обявената схема) ще се проведе втори кръг на приемане на оферти за периода от ноември тази година до януари 2017 г. включително. В него ще могат да участват само онези млекопроизводители, които не са подали молби досега, като крайният срок за подаване на офертите е 12 октомври.

Новината бе приветствана от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън, според когото посочените данни сочат, че „схемата се доказва като привлекателна и успешна едновременно”. „Тя напълно оправда нашите очаквания. Убеден съм, че тази мярка заедно с останалите, включени в пакета от юли и от по-рано обявените помощи, ще допринесе допълнително за вече стабилизиращото се положение на пазара на млечни продукти в ЕС. Особено съм доволен от нивото на участие сред основните производителки от държавите-членки”, подчерта Хоугън. По думите му признаците на възстановяване са вече очевидни, но неговата цел е да види как „подобряващите се пазарни нагласи водят до по-високи изкупни цени, облагодетелствайки производителите”.

Обявената през юли „Схема за свиване на производството на мляко” е част от пакета с мерки за подпомагане на млечния сектор на стойност 500 млн. евро, като останалите 350 млн. евро ще бъдат използвани като извънредна подкрепа, разпределена между държавите-членки, както и за някои мерки за въздействие на пазара.

Схемата за намаляване на млякото в ЕС вече е запълнена 98,9 на сто
4323
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини