Начало » Новини » Страната
20.09.2016 г.

Собствеността върху професионални гимназии се прехвърля от МЗХ на общини

Правителството прие 12 решения, с които от Министерството на земеделието и храните се отнема управлението върху имоти, ползвани от професионални гимназии, и имотите се прехвърлят в собственост на съответните общини. С решенията община Кърджали получава собствеността върху сградите и терените на Професионалната гимназия (ПГ) по селско и горско стопанство, община Силистра – Професионална земеделска гимназия „Добруджа“, община Хасково – ПГ по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“, община Костинброд – ПГ по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, община Първомай – ПГ по селско стопанство „Васил Левски“, община Попово – ПГ по селско стопанство „Никола Пушкаров“, община Сандански –Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, община Пазарджик – ПГ по селско стопанство „Царица Йоана“, община Разлог – ПГ по механизация на селското стопанство, община Варна –ПГ по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, Столична община – ПГ по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“, община Добрич – ПГ по аграрно стопанство – Добрич.

С друго решение община Попово получи от държавата терен от седем дка с изградени в него седем сгради. Имотът в общинския град е с отпаднала необходимост за МВР. След получаването на собствеността общината ще го използва за складова база на Общинско предприятие „Социално предприятие за озеленяване и благоустройство“.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имоти с обща площ около 330 дка в областите Велико Търново, Бургас, Разград и Шумен. Терените са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната. С приемането на решението се създава възможност с тях да се извършват разпоредителни действия – продажба на търг, съгласно Закона за държавната собственост.

Още един имот беше обявен за частна държавна собственост. Това е терен от 1,7 дка в столичния район „Слатина”. Теренът ще бъде закупен от „Луфтханза Техник” за разширяване на базата на дружеството в София. Решението е съобразено с изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите. Имотът е необходим за реализацията на проект на „Луфтханза Техник” за изграждане на ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на самолети от фамилията А-330/340, в т. ч. и най-големия самолет в употреба за гражданска авиация – А380. В резултат ще бъдат назначени и нови 165 служители, ще бъдат обучени и сертифицирани високоспециализирани кадри.

Правителството учреди ограничено вещно право в полза на община Банско за изграждане на обект „Довеждащ водопровод от каптажи „Караманица – 2“ и „Караманица – 3“ до каптаж „Усипо“. Решението е съгласно изменение на Подробен устройствен план – Парцеларен план, одобрен от Общинския съвет на Банско на 3 август 2016 г. върху шест поземлени имота изключителна държавна собственост.

Собствеността върху професионални гимназии се прехвърля от МЗХ на общини
5770
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Досегашната държавна собственост бе управлявана от министерството на земеделието
Собствеността на 4 професионални гимназии бе прехвърлена на общините
Обучение
Две професионални гимназии от днес въвеждат дуалната система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини