Начало » Новини » Страната
20.09.2016 г.

Новият регламент за директните субсидии е свил броя на кандидатите с една трета

Европейско финансиране

Земеделските стопани, кандидатстващи за директни плащания, са намалели до близо 60 хил. от 90 хил. заради новия регламент за директните субсидии, заяви пред „Дарик” директорът на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов. Това е станало заради изискванията фермерите да имат регистрация като земеделски стопани и да докажат правно основание за ползване на обработваемата земя, за които претендират за плащания на единица площ, както и заради въведения таван от 300 хил. евро на кандидат, уточни Порожанов. Земята, заявена за подпомагане, обаче е останала в приблизително същите размери, добави той. Директорът на фонда обяви също, че през 2016 г. за плащания над 300 хил. евро кандидатстват 50 земеделски стопани, докато през миналата те са били 33-ма. Той припомни, че единствената възможност да получат пълната сума е в тях да се включват и разходите за заплати, социални осигуровки и данъци. Според него вдигането на рентите над 100 лева на декар заради европейското финансиране е признак за деформация на пазара.

Порожанов отчете, че по „Програмата за развитие на селските райони” за периода 2014 – 2020, която е с общ бюджет от 5,7 млрд. лв., вече са в ход няколко приема на проекти и са подписани договори за 500 млн. лв. Той припомни, че и в момента текат приеми по проекти като например тези за общинска инфраструктура, където бюджетът е 341 млн. евро. Средствата ще се отпускат за междуселищни пътища, улици, водопроводи и социална инфраструктура. Директорът на фонда предупреди, че разходите в проектите ще бъдат сравнявани с референтни цени. Според него обаче между 20 и 30% от договорените проекти през новия период няма да се реализират.

По думите му предстои изплащането на директните субсидии и по мерките по други програми като лозаро-винарската, училищен плод, училищно мляко, износ, национални доплащания и държавни помощи.

Порожанов посочи също, че с предимство се извършват проверки за пасищата, така че възможностите за плащане без полагане на особени грижи за земята да се сведат до минимум. Планирано е до края на декември да бъде направено първо плащане по директните субсидии в млечния сектор, като това ще е едно от основните плащания за тази година, добави той. Директорът на фонда смята, че никой млекопроизводител няма да си изколи кравите, за да намали производството на мляко въпреки отпуснатите средства от Европейския съюз за свиване на производството като мярка за преодоляване на кризата в сектора.

Порожанов отчете също, че през стария програмен период 2007-2013 г. около 5 хил. млади фермери са получили финансова подкрепа, но е необходим анализ на общинските земеделски служби колко от тези подпомогнатите са останали на пазара, тъй като по този начин ще се изясни дали има спекулации при молбите за субсидии. Той припомни, че през миналия период са били представени много спекулативни проекти за зайци, пъдпъдъци, гъби кладница и калифорнийски червеи, а в момента прави впечатление, че са регистрирани много пчелни семейства. „Сега очакваме разнасяне на кошери, затова в рамките на една област всички пчелни семейства ще бъдат проверени за един ден”, изтъкна директорът на фонда.

Новият регламент за директните субсидии е свил броя на кандидатите с една трета
15834
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Претърсвани са служебни помещения в община Годеч и ОДБХ София област
Прокуратурата разследва незаконно евросубсидиране през фонд Земеделие
Търговски войни на много фронтове
Точно преди новата ОСП „Ню Йорк таймс“ разкрива схема за точене на евросубсидии от олигарси
Възвръщаемостта в БВП от всеки лев субсидия в сектора е паднала от 10 лева през 2000 г. до лев и петдесет през миналата
САРА: Евросубсидиите не водят до ефективно земеделие
Не е луд този, дето яде зелника
Британската кралица и саудитски принц получават селскостопански субсидии от ЕС
Европейска политика
Ако искате евросубсидии за свиване на млекопроизводството, кандидатствайте от 12 септември
Борба с престъпността
Обвиниха фермерка за злоупотреба с близо 25 хиляди лева от европейските субсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини