Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.09.2016 г.

Танева поиска от ЕК да бъде вдигната забраната за търговия с говеда, ваксинирани срещу заразен дерматит

Снимка: МЗХ

България приложи добър модел за борба със Заразния нодуларен дерматит, затова насърчавам другите държави от Европейския съюз да го следват. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис след конференцията, проведена в София. Заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева те представиха резултатите от борбата с нодуларния дерматит, проведена в страната през пролетта.

Срещата е по инициатива на България и се проведе с подкрепата на Европейската комисия. В нея участваха министри и държавни ветеринарни санитарни инспектори от 19 страни.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева изказа своята благодарност към Европейската комисия и към комисар Андрюкайтис за незабавната подкрепа, която страната ни получи за справяне с болестта. „България получи от ЕК в седемдневен срок първите ваксини, след като беше установено огнището на заболяването в средата на месец април. Незабавна бе и реакцията на правителството, което отпусна близо 15 млн. лв. за справяне с болестта“, припомни министър Танева.

До средата на месец юли ваксинацията на цялото поголовие е извършена и от тогава до днес няма констатирано ново огнище на Заразен нодуларен дерматит. ,

,Можем да кажем, че сме се справили с това предизвикателство към момента. Евтаназирани са 2800 крави, в 217 констатирани огнища. Анализът показва, че 55% от огнищата са в стада с до 10 броя животни“, обясни министърът на земеделието.

„Организирахме тази конференция, за да  покажем и съберем опита на всички страни. Това е единствената възможност Европа да се справи с каквото и да е предизвикателство – само ако е единна и обединена, с единен подход към проблемите“, посочи министър Танева.

От своя страна еврокомисарят заяви, че регионалното сътрудничество е от изключително значение за справяне с болестта.

„За да се справим успешно, трябва да се споделя информация, свързана с епидемиологичната картина. ЕК вече е предприела редица мерки, в това число и технически, насочени към държави в ЕС, както и извън ЕС. Уверявам Ви, че ще продължим да прилагаме необходимите мерки и в бъдеще. Благодаря на българските власти за навременния подход, който следваха“, коментира комисар Витянис Андрюкайтис.

По думите му България е успяла да изпълни успешно програмата си за ваксиниране. „Тя може да послужи като добър модел. България може да послужи като платформа за засилване на сътрудничество между страните в Югоизточна Европа. Трябва да се подготвим да очакваме тежка и продължителна борба. Срещи като днешната се оказват ефективни и могат да доведат до конкретни резултати. Ако предложенията бъдат приети, смятам, че ще са изключително полезни за справянето с тези съществуващи проблеми. Пред нас има само един възможен път и начин за борба със заболяването – а именно да работим заедно. ЕК ще направи всичко възможно съвместно с българските власти, така че да изработим една общоевропейска позиция за справянето с болестта“, каза още еврокомисарят.

Министър Танева обясни, че предложенията за промяна са за отпаднане ограниченията за търговия с живи животни със страни и територии, които са с еднакъв статут спрямо заболяването.

Да бъде разрешено извършването на износ на живи животни, ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит, и продукти от тях в трети страни, свободни от болестта, след предварително получено одобрение от страната на внос. Също така да отпадане изискването за специална маркировка при търговията с преработени продукти. Десислава Танева допълни, че се очаква форумът да приключи с общо заключение и съгласно процедурите на Европейския съюз да се излезе със специално решение на Комисията. „Заболяването не е зооноза и няма риск за потребителите, това е най-важното. Мерките и ограниченията трябва да са адекватни спрямо степента на риска, така щетите за фермерите и за държавата ще са сведени до минимум“, категорична бе Танева.

Танева поиска от ЕК да бъде вдигната забраната за търговия с говеда, ваксинирани срещу заразен дерматит
6321
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Важно за животновъдите!
Ваксините за нодуларен дерматит ще бъдат доставени след 26 юли
Пододерматитът при бройлери се повлиява положително от портокалова царевица
Решения на Министерския съвет
Държавата отпусна 3,5 млн. лв. за превантивна ваксинация срещу нодуларен дерматит
Доклад
ЕОБХ: Мерки срещу нодуларния дерматит при животните
С акцент върху балканските държави
ЕК провежда в България международно обучение за заразния нодуларен дерматит
До 30 ноември се приемат заявления за компенсиране на кравите, унищожени заради дерматита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини