Начало » Новини » Страната
18.02.2022 г.

Пододерматитът при бройлери се повлиява положително от портокалова царевица

Пододерматитът при бройлери се повлиява положително от портокалова царевица

Въпреки че има много предразполагащи фактори за дерматит на стъпалната възглавничка (пододерматит – ПД) при домашните птици, екип от изследователи в САЩ е проучил ефекта от диетите с портокалова царевица върху това състояние съобщават експерти от ЦОРХВ. Пододерматитът може да се наблюдава при различни видове системи за производство на бройлери, с различна степен на тежест, като оказва силно влияние върху благосъстоянието на птиците, производствената стойност и намаляването на живото тегло.

От ЦОРХВ споделят опита на американско проучване направено от *M. E. Abraham, K. Scoles, J. I. Vargas, T. A. Johnson, D. M. Karcher (Department of Animal Sciences, Purdue University), L. Hoverman, E. Rocheford, T. Rocheford (NutraMaize), C. Robison (Department of Animal Sciences, Michigan State University), D. Ortiz, T. Rocheford (Department of Agronomy, Purdue University) and S. L. Weimer (Department of Animal and Avian Sciences, University of Maryland).

Те са установили, че каротеноидите могат да бъдат част от решението на проблема с възникването и развитието на ПД. За каротеноидите е доказано, че имат защитни ефекти при птиците и играят роля за здравето на кожата и перата. Каротеноидите, които не могат да се синтезират в организма и трябва да се консумират с храната, са група естествени пигменти, отговорни за жълтото, оранжевото и червеното оцветяване на плодовете, цветята и зеленчуците. Портокаловата/оранжевата царевица съдържа нива на каротеноиди от около 40-60 μg/g, докато широко разпространената жълта царевица съдържа средно около 10-20 μg/g.

Американските учене са установил положителния ефект от диетите, съдържащи оранжева царевица, в сравнение с диети, съдържащи жълта или бяла царевица, за намаляване на тежестта на ПД при пилета бройлери, гледани на мокра постеля.

Резултатите от тяхното изследване показват, че на 42-дневна възраст птиците на мокра постеля имат тежък пододерматит – по скалата оценен с 1 и 2 точки, в сравнение с контролната група (съответно 88% срещу 13%). На 42-дневна възраст разпространението на по-тежките форми на пододерматит – 1 или 2 точки, е най-ниско при диета с портокалова царевица (33%), следвана от групата, хранена с бяла царевица (56%) и жълта царевица (63%). Птиците, хранени с диета с портокалова царевица, са имали по-високо телесно тегло по време на проучването и са имали по-високо отлагане на жълт пигмент в мастните възглавнички и черния дроб.

С порастването на птиците, както в групите, хранени с бяла царевица, така и в тези с жълта се отчита нарастваща честота на умерена и тежка форма на ПД върху мокра постеля. В групата, хранена с оранжева царевица на мокра постеля се наблюдава пик на умерен ПД на 27-дневна възраст, който след това намалява до прекратяване на проучването. При диетата с оранжева царевица се наблюдава най-дълъг период на отсъствие на тежки лезии по краката, групата с мокра постеля, хранена с жълта и бяла царевица, е имала тежки резултати при оценяване увреждането на стъпалата на 27- дневна възраст, докато птиците, хранени с оранжева царевица, не са развили тежки резултати до 35-дневна възраст.

И в трите групи се отбелязва нарастване на тежките резултати на ПД между 35 и 42 ден, като най-голямото увеличение се наблюдава в групата, хранена с бяла царевица, последвана от групата на жълтата и оранжевата царевица, съответно.

Диетата с портокалова царевица показва увеличаване на средното тегло на птиците по време на това проучване, вероятно поради разликите в хранителното съдържание между различните видове царевица. Портокаловата царевица има найвисоки нива на метаболитна ефикасност, суров протеин и сурови мазнини. Това повишено хранително съдържание вероятно е допринесло за увеличеното наддаване и растеж на птиците.

Учените подчертавата, че основният определящ фактор за развитие на ПД е излагането на мокра постеля. В сравнение с хранене с жълта и бяла царевица, диетата с оранжева царевица се свързва с подобрен растеж на птиците и намалена тежест на ПД, особено на по-късните етапи на изследването.

Подробно за пододерматита при птиците може да прочетете в сайта на ЦОРХВ.

Пододерматитът при бройлери се повлиява положително от портокалова царевица
7040
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини