Начало » Новини » Коментари
08.08.2016 г.

До една година всички изчезващи породи животни ще имат ДНК-анализ

Да съхраним древните видове

sinor.bg

Преди век нито родопското късорого говедо е било на изчезване, нито виторогата  дългокосместа коза, нито пък сивото искърско говедо. Днес и трите породи са сред редките екземляри, от които в страната са останали по 7-8 хиляди животни. Затова и зооинженерите определят ситуацията като огромно отстъпление от българската генетика, защото точно тези видове са лесно приспособими към климатичните промени и могат да съхранят качествата на  стадата, населявали земите ни преди повече от хиляда години. А тази адаптивност е изключително важна за развитието на бъдещите поколения, затова и държавата се зае с подкрепата на автохтонните (древни) породи.

Всяко стадо от изчезващите видове днес се води в регистър, като много скоро държавата ще разполага и с ДНК-анализ на автохтонни животни, необходим за създаване на нови чистокръвни български екземпляри, посочи пред Синор.БГ проф. Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към министерството на земеделието

От една година агенцията работи по проект, финансиран от швейцарското правителство, с помощта на който е създадена лаборатория за генетично изследване на изчезващите породи. Лабораторията действа от два месеца, като целта е до една година в нея да бъдат изследвани всички 27 породи автохтонни животни (тук влизат освен говеда, овце и кози, още и коне, кучета, прасета и птици).

България е една от малкото държави в Европейския съюз, потърсили помощ от еврофондовете за запазване на редките видове. Тези субсидии ще се изплащат поне до 2020 г., като целта е стадата да излязат от графата „изчезващи видове”.

Сред едрите преживни животни на изчезване са родопското късорого говедо, българското сиво и сивото искърско. Най-рядка е популацията от родопското говедо, от което в страната се отглеждат едва 7 500 животни.

Повечето от тях се намират в Родопите, но има и животновъди-ентусиасти от други региони като Стара планина например, където през последните 7 години късорогото говедо намира добри условия за развитие.

И което е най-интересно – с опазването на застрашените видове се захващат не потомствени животновъди, а българи с друг вид професии, обединени от любовта към животните. Първо, защото тези породи не дават големи количества месо и мляко, достатъчни за препитанието на едно семейство. И второ – защото финансово независимите българи са в състояние да подкрепят начинания като това за опазване на традиционните български породи.

Едно от тези стада е на зоотехника Чавдар Стоянов, който заедно с кмета на ботевградското село Правешка лакавица Христо Цаков, решава да развъжда родопското говедо в Стара планина.

Селцето е от "изчезващите видове" – през зимата в него живеят постоянно само 40-на души. Разположено е на 900 метра надморска височина и с географското си местоположение е изключително подходящо за редките животни, купени край Златоград преди 6 години.

Днес стадото наброява 37 животни и целогодишно е на свободна паша. Дори през студените зимни месеци животните не са затворени във ферма, а са под навеси, което не пречи, защото тази порода е изключително издържлива на тежките метеорологични условия, разказва Христо Цаков, кмет на селото.

Аналогичен е случаят и със стадото от 200 животни сиво искърско говедо, които се отглеждат до хижа Лескова, на 1 100 метра надморска височина над ботевградското село Литаково. Собствениците на стадото се занимават и с друг вид бизнес, но специално в региона инвестират в запазване на старите породи животни и в развитие на планински туризъм, затова освен говедата те развъждат и каракачански коне.

Искърското говедо се отличава с изключителна издръжливост. Не е податливо и на съвременните смъртоносни болести като нодуларния дерматит например, тъй като кожата на тези животни е дебела и комарите трудно могат да заразят животните.

Неслучайно от всичките стада с автохтонни животни в страната само в едно е открита зараза на нодуларен дерматит, въпреки близостта на късорогото говедо до южната граница, откъдето дойде и заразата.

През следващите години селектираните стада ще запазят своята популация, така както останалите европейски държави поддържат собствен генофонд. Основната цел на сегашното субсидиране е да се съхранят древните видове.

Въз основа на ДНК-анализите, които ще бъдат направени на българските стада, селекционерите биха могли да създават нови видове, съхраняващи ценните качества на традиционните български породи, посочи проф. Васил Николов.

Екатерина Стоилова

До една година всички изчезващи породи животни ще имат ДНК-анализ
24611
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Информационна кампания
За деградирали пасища се отпускат 40 лв. на дка, за автохтонни крави – по 424,42 лв. на животно
Управителен съвет ДФЗ
Фонд „Земеделие” отпусна бюджет за изложението на автохтонните породи в Калофер
Фонд „Земеделие”
Платени са 24,6 млн. лв. по две от направленията за „Агроекология и климат”
Фонд Земеделие
Платени са близо 26 млн. лева за автохтонни породи и пасторализъм
Новите правила за Кампания 2019 г.
За кравите от смесени породи ще се доказват по 1 500 л вместо по 4 хил. л продадено на пазара мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини