Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.07.2016 г.

От 2017 до 2020 г. животновъдите ще получат 128,8 млн.лв. по осем нови схеми за обвързана подкрепа

Нова нотификация пред Брюксел

sinor.bg

След като новата нотификация за обвързаната подкрепа в животновъдството беше обсъдена с браншовиците, министерството на земеделието представи проекта, който България ще депозира в Брюксел до края на месеца. Според него в периода 2017-2020 година фермерите ще бъдат подпомагани по осем схеми, за които са предвидени 128,8 млн.лв. Немалка част от тези схеми се прилагаха и до момента, но от следващата година ще има съществуни промени в подбора, като по-големите субсидии ще се отпускат при реализирано на пазара мляко, което стопаните ще доказват със съответни документи.

По схемата за подпомагането на млечните крави новото изискване е годишно от едно животно на пазара да бъдат реализирани минимум 3 200 кг. мляко, като тук се включват доставки и/или директни продажби, както и доставки за изхранване на животните от други видове в самите стопанства.

Ако фермите са планински, то минималният размер на реализироното мляко от едно животно трябва да бъде 2 хил. кг. годишно.

Освен фактури от регистриран първи изкупвач стопаните могат да доказват тази реализация с фактури за продадено краве мляко, годишни счетоводни обороти - при директни продажби или регистрирани във фонд „Земеделие” договори за доставка на мляко, през цялата година, подавани заедно със заявлението за субсидии.

По старата схема бюджетът за подпомагане на фермерите беше 46,7 млн. лв., докато след 2017 година той ще бъде 30 млн. лв. Субсидията ще бъде разделена на две, като с предимство ще се ползват фермите с до 250 животни – те ще получават по 160 лева на животно, ако запазят старите условия по схемата и се откажат от доказване на предаденото мляко. Ако обаче доказват това мляко, те ще получават на животно по 200 лева, сочи проектът.

През 2015 и 2016 година тези фермери получаваха по 266 лв.

Промени има и при схемата за млечни и месодайни крави под селекционен контрол.

При нея условията по старата схема са били с бюджет от 22 898 565 лв. и ставка от 235 лв. (-13,6%). При новата схема обаче бюджетът се вдига на 36,8 млн. лв.

Решено е обаче схемата да се раздели на две схеми – въвеждане на схема за млечни крави под селекционен контрол и промяна за броя на млечните крави в едно стадо, като в него трябва поне 20 да са селектирани от една порода. Животните също трябва да са вписани в главния раздел на родословната книга, поддържана от развъдните организации и контролирани от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Тези стопанства трябва да докажат още, че през годината са реализирали поне 3 800 кг мляко от едно животно. Изискването за мляко няма да важи само за автохтонните породи, които са застрашени от изчезване и не са продуктивни.

Новото е, че се въвежда модулирана ставка – основна ставка от 310 лв. на глава плюс допълнителна от 108 лв. – 35% на допълнително плащане над основната ставка. Така на селектирана крава ще са получават по 418 лева за стада с до 250 животни и по 310 на животно – за стада над 250 крави.

Или ако в стадото има 300 животни, то за 250 от тях ще ксе дават по 418 лв., а за останалите 50 – по 300 лв.

Тези ферми обаче отново трябва да доказват с документи реализираното мляко в рамките на календарната година.

Промяна има и при месодайните крави под селекционен контрол. Изискването при нея е в стадото да има поне 20 селектирани животни – така за едно животно субсидията ще бъде по 260 лева.

Ако обаче стадата не отговарят на това изискване, те ще бъдат подпомагани по стария ред, но с 235 лв. Досега месодайните под селекция получаваха по 272 лв.

Схемата за обвързано подпомагане на овце и кози майки ще бъде намалена, като вместо досегашните 50 лева на животно, стадата в равнинните райони ще получават по 18 лева.

Насърчение ще има единствено за стадата в планинските райони - Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, където на животно ще се плаща по 45 лева. Очаква се да бъдат подкрепени 6 000 ферми с около 120 000 овце и/или кози майки.

При овцете и козите под селекционен контрол се въвежда модулирана ставка. Първите 300 животни получават допълнително 30% от основната ставка, която е 65 лв. на глава плюс допълнително 19 лв., или общо 84 лв. За целта в стадото трябва да има поне 50 броя селектирани животни от една порода.

Експерти припомняту че животните, които имат подпомагане по преходната национална помощ, не са допустими за подпомагане по тази схема

Недопустими за подпомагане по схемата са и кандидатите, за които при проверки е установено изкуствено разделяне на стопанството към 28.06.2016 г.

Схемата за обвързана подкрепа за биволите се запазва, като помощта ще се дава за стадат с над 10 животни.

Новото е, че мъжките биволи ще се изключат от подпомагане и субсидиите ще се дават само 10 и повече биволици и малакини.

От 2017 до 2020 г. животновъдите ще получат 128,8 млн.лв. по осем нови схеми за обвързана подкрепа
103361
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Казус с продължение
Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история
За кандидатите по обвързаното подпомагане
Калкулаторът за преобразуване на семена в грамове при зеленчуците е качен на страницата на ДФЗ
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Стратегически план - промени
С 15 на сто се вдига ставката за обвързаната подкрепа за зеленчуци
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини