Начало » Важно за фермера » Гори и екология
29.06.2016 г.

Кои концесионери стоят зад закона за „вечните” концесии, който влeзe без обсъждане в парламента

sinor.bg

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони” предупреждават, че с обществени пари държавата разработва закон, който облагодетелства големите концесии, като тази за ски зона Банско в Национален парк Пирин, които държавата не разваля въпреки дългогодишни спорове и неизплатени задължения. Новият проектозакон за „вечни“ концесии беше придвижен към Народното събрание скоростно, само за един месец.

Възложителят Министерският съвет дори не организира обществени обсъждания. Законопроектът е разработен от адвокатско дружество „Бузева и партньори“, което въобще не е отразило във финалния проект, както е длъжно, всички предложения по законопроекта.

Така той вече е подаден за разглеждане в парламента без задължителната според Закона за нормативните актове справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения.

Природозащитниците отново алармират, че този ключов законопроект трябва да мине през обществени обсъждания и разглеждането му в парламента не е легитимно – обществените обсъждания са предвидени както в Закона за нормативните актове, така и в условията на обществената поръчка  с разработващия проекта правен екип.

Каква е предисторията

На 19 април 2016 г. беше обявено с онлайн публикация, че Министерският съвет разработва нов Закон за концесиите, който изцяло отменя действащата национална уредба (Закона за концесиите и Закона за публично-частното партньорство) и разширява правата на фирмите концесионери за сметка на задълженията им към държавата. Крайният срок за становища беше в празничния великденско-първомайски период.

Проектът е внесен за разглеждане и гласуване от Народното събрание на 9 юни въпреки получените негативни становища.

След призив на „Зелени закони” и след удължаване на срока за становища до 10 май бяха внесени десетки отрицателни отзиви. И всичко това въпреки споделяните в общественото пространство опасения за обслужване от законопроекта на интересите на фирмите концесионери в противовес на обществените.

Така този тихомълком обявен законопроект към момента е преминал формално процедурата за онлайн обществени консултации, без реален обществен дебат и без никакъв отговор от Министерски съвет на предложенията на неправителствените организации да подпомогнат процеса на консултиране, като организират публична дискусия, както предложихме от „Зелени закони” на 11 май 2016 г.

Защо се бърза с този проект и защо правителството старателно избягва дебат с обществото за съдържанието му?

Според информация от Агенцията за обществени поръчки проектозаконът е разработен по договор с пряко договаряне (без конкурс) от Адвокатско дружество „Бузева и партньори“ на стойност 85 хил лв. без ДДС. Еколозите припомнят, че като изпълнител на договор с МОСВ това дружество не е защитило обществения интерес при разглеждането на правните нарушения в концесията за ски зона Банско.

Спешното вкарване без обществени обсъждания в Народното събрание на този важен и оспорван от общественото мнение законопроект и разработването му от близък до концесионера на Банско правен екип, според еколозите е в нарушение на изискванията на Закона за нормативните актове, както и на предвидените в обществената поръчка дейности.

Обществена поръчка с правистите, неуспели да открият нарушения в концесията за ски зона Банско, е за юридически услуги, свързани с разработването и защита при приемането на нов Закон за концесиите, с който да се транспонира Директива 2014/23/ЕС, която е за концесиите.  Припомняме, че представеният законопроект предвижда:

• Концесиите за строителство и услуги ще може да се сключват за дълъг период от време, а не както е в момента до 35 години – т. нар. "вечни концесии"

• Мотивите на законопроекта твърдят, че "икономическата изгода от нея (концесията) се изразява не с преките моментни ползи (приходи), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план" и с това предпоставят нужда от финансова подкрепа от държавата за фирмите концесионери

• Според проекта концесиите ще се възлагат пряко от министри и кметове на общини, а не от колективни органи, както при досегашните концеденти Министерският съвет и общинските съвети, с което процедурата става по-непрозрачна и необективна

• В мотивите е записана и възможност концесионерът да събира  местни такси и данъци вместо държавата.

Услугите по договора за обществената поръчка с  Адвокатско дружество „Бузева и партньори“ включват разработването на проект на нов законопроект, защита на законопроекта при провеждане на определени от възложителя, организирани от него обществени обсъждания и други обсъждания, разработване на окончателен законопроект за внасяне в заседание на Министерския съвет, в който са отразени резултатите от проведените обществени обсъждания и защита на законопроекта при обсъждането му в Народното събрание.

Виждаме, че както предвижданията на Закона за нормативните актове, така и условията на конкретната обществена поръчка за обществени консултации не са изпълнени.

От природозащитната организация призовават Народното събрание да върне законопроекта на вносителя Министерски съвет, докато не бъдат изпълнени задължителните процедури по реално обществено консултиране на така важния за управлението на публичните ресурси проект за нов Закон за концесиите. В противен случай имаме явен лобистки проектозакон, с който концесионерите придобиват разширени и вечни права за ползване на държавна собственост, като проектозаконът бъде приет скоростно и без обществен дебат.

Кои концесионери стоят зад закона за „вечните” концесии, който влeзe без обсъждане в парламента
4619
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Първо искане към новия президент за вето върху Закона за концесиите
Първи проект на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
Слага се минимален таван на концесиите за плажовете
Законодателство
Нов законопроект може да остави завинаги Национален парк Пирин в ръцете на концесионера
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини