Начало » Важно за фермера » Гори и екология
27.01.2017 г.

Първо искане към новия президент за вето върху Закона за концесиите

sinor.bg

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ призовава президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите и да го върне за повторно разглеждане. Той беше приет на второ четене буквално в последните дни на 43 Народно събрание, набързо и с минимален кворум. По този повод те насрочват протеста за 30 януари от 18 часа пред сградата на президентството.

Природозащитниците предупреждават, че приетият закон е в нарушение на обществения интерес заради новите процедури за възлагане на концесии, финансирането на дейностите и контрола върху тях.

Законът е разработен по договор с пряко договаряне (без конкурс) от Адвокатско дружество „Бузева и партньори“ на стойност 85 000 лева без ДДС. Той е приет в нарушение на Закона за нормативните актове при липса на прозрачност, без провеждане на обществени обсъждания и вземане предвид на становищата, подадени от граждански организации, както и без спазване условията на обществената поръчка. Правителството даже отказа да организира обществена дискусия с авторите на закона, въпреки че природозащитниците настояваха за това. Същото адвокатско дружество е дългогодишен консултант на Министерство на околната среда и водите по проблемите с концесията в Национален парк Пирин. Новият закон обаче разрешава проблемите, свързани с тази концесия, в полза на концесионера.

Новият закон за концесиите представлява смесица от Закона за публично-частно партньорство и действащия към момента Закон за концесиите, но не транспонира същността на  Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесия. В закона не е посочено въобще и няма никакви гаранции, че няма да се допуска нарушаване на екологичните и други норми, както изисква директивата, пишат природозащитниците до президента.

И докато европейската директива разглежда концесии за строителство и услуги, в българския закон се говори и за концесия за ползване на държавна или общинска собственост (чл.6 и др.), каквато към този момент има една-единствена - концесията за ползване на защитена територия Национален парк Пирин.

Според чл.150 от новия закон, ако се наложи прекратяване на концесия по вина на концесионера и той работи на загуба, държавата или общините ще трябва да възстановят стойността на всички направени разходи за инвестиции плюс всички планирани приходи. Например: концесията на част от територията на Национален парк Пирин се извършва от „Юлен“ АД. Към момента, 15 години от началото на концесията и в средата на нейния срок, концесионерът отчита вложения за над 80 млн. лева и в същото време сумарната му счетоводна загуба за тези 15 години е над 15 млн. лева. Съгласно разпоредбите на чл. 150 при прекратяване на договора му, държавата ще е длъжна да плати обезщетение в размер на сумата от невъзстановените разходи на концесионера за инвестиции в обекта на концесията, т.е. всичките 80 милиона.

Новият закон за концесиите не отговаря на европейската директива, защото предлага дълги срокове на концесиите от 25 и 50 г., което ще доведе до затваряне на пазара и по този начин ще бъде възпрепятствано свободното движение на услуги и свободата на установяване. (чл.34).

Според чл. 127 на новия закон всички индивидуални административни актове по изпълнение на концесията се заявяват от концесионера и се издават на негово име. Това включва и изработването и одобряването на устройствените планове, инвестиционните проекти, разрешаването и изпълнението на строителството, въвеждането на строежите в експлоатация и другите строителни книжа. По този начин концесионерът ще може да упражнява безконтролно право да владее и да се разпорежда с обекта на концесия без знанието на държавата.

Според чл. 136 – 140 при концесия за строителство или за ползване, с вкл. строителство, концесионерът може да увеличи с 50% възможността за придобиване на приходи от дейност, без това да повиши и размера на плащанията на концесионна такса към държавата.

Новият закон за концесиите също така напълно не отчита общественото мнение, когато на частни лица се възлагане експлоатацията на публични строежи и услуги, както и използването на публични имоти и ресурси.

Природозащитниците отчитат, че ветото на президента ще е своеобразен тест за искането му за справедливост и борба с корупцията, което той обяви в първите си речи на поста.

Първо искане към новия президент за вето върху Закона за концесиите
5084
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Първи проект на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
Слага се минимален таван на концесиите за плажовете
Кои концесионери стоят зад закона за „вечните” концесии, който влeзe без обсъждане в парламента
Законодателство
Нов законопроект може да остави завинаги Национален парк Пирин в ръцете на концесионера
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини