Начало » Важно за фермера » Гори и екология
27.06.2016 г.

През 2016 г. ще бъдат прокарани 271 км горски пътища за 40 млн. лв.

sinor.bg

През миналата година държавата е ремонтирала и прокарала 177 километра горски пътища, за чието финансиране са изразходвани 16 млн. лв. Това съобщи пред депутати в парламента министърът на земеделието и храните Десислава Танева. От тях 12,5 млн. лв. са използвани за строителство и основен ремонт. Във връзка със засиления миграционен натиск по южната граница и в изпълнение на решение на Министерския съвет е извършен основен ремонт на 32 км горски пътища в граничната зона с Турция, като за целта са използвани средства на Югоизточното държавно предприятие.

3,1 млн. лв. са отишли за текущ ремонт и поддръжка на съществуващи горски автомобилни пътища. 317 хил. лв. за проектиране на нови 31 км горски автомобилни пътища. 143 хил. лв. за строителство на транспортна техническа инфраструктура.

Според плана за тази година държавните горски предприятия ще инвестират 119 млн. лв. , което е 2,6 пъти повече от отчетените за 2015 г. в горскостопански дейности, за изграждане и поддържане на горскопътна инфраструктура, закупуване на нова техника, сертифициране на горски територии.

От тях 40 млн. лв. от фонд „Инвестиции в горите” за строителство и основен ремонт на общо 271 км горски пътища, като тази дължина е с 53% повече от отчетената през 2015 г.;

53 хил. лв. ще отидат за проектиране на нови горски пътища;

Други 28 млн. лв. за горскостопански дейности, свързани със залесяване, стопанисване, защита и опазване на държавните горски територии, което е с 8 % повече спрямо 2015 г..

Според плановете 690 хил. лв. ще се използват за закупуване на горски територии, 13,8 млн. лв., за специализирана техника, 1,7 млн. лв. за горскостопански планове на държавните горски и ловни стопанства,             663 хил. лв. за горска сертификация на 895 хиляди хектара държавни горски територии, с което общата площ на сертифицираните държавни гори ще достигне 58% от общата им площ.

Държавните предприятия планират да бъдат залесени 20 хил. дка, което е с 28% повече спрямо извършеното залесяване през миналата година и с 66% повече спрямо 2014 г. Планираните площи за залесяване по държавни предприятия са следните:

         Северозападно държавно предприятие –    3 766 дка;

         Северноцентрално държавно предприятие – 3 534 дка;

         Североизточно държавно предприятие –     1 131 дка;

         Югоизточно държавно предприятие – 5 378 дка;

         Южноцентрално държавно предприятие – 1 990 дка;

         Югозападно държавно предприятие – 4 201 дка.

 

Съгласно финансовите отчети за 2015 г. държавните предприятия отчитат приходи в размер на 310 млн. лв., или с 33 млн. лв. повече от отчетените за 2014 г., което е ръст от 12%.

Финансовият резултат е в размер на 12 млн. лв. и е близо 5 пъти по-висок от отчетения за предходната година 2,5 млн. лв.

Приходите от ползване на дървесина са общо 267 млн. лв. и техният дял е 86% от общите приходи на държавните предприятия. С най-голямо увеличение в абсолютен размер спрямо 2014 г. са отчетените приходи на Южноцентрално държавно предприятие, гр. Смолян –10,3 млн. лв., а с най-малко от Северозападно държавно предприятие – 2,6 млн. лв., което ползва най-малко дървесен ресурс.

През 2015 г. в държавните горски територии са проведени сечи върху площ от общо 141 хил. 292 ха. Площите, върху които са проведени сечи, представляват  5,3% от залесената горска територия, предоставена за управление на държавните предприятия. Спрямо 2014 г. няма увеличение на площите, върху които са проведени планирани сечи.

 Увеличение на площите с 9 хил. 699 ха идва от усвояването на дървесината от природното бедствие над Смолян- Основно над Смолян и част от Кърджали, където дървесината все още се усвоява.

През 2016 г. ще бъдат прокарани 271 км горски пътища за 40 млн. лв.
4144
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
След сигнал на спешния телефон 112
Горски спасиха сръндак, паднал в напоителен канал на казанлъшки язовир
Годишен отчет
За година в ЮЗДП са иззети 330,6 кубични метра незаконно изсечена дървесина
С видеокамера
Незаконна сеч край Сандански
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
ЮЗДП
Директор в горите е наказан заради спиране на пешеходна пътека
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини