Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.05.2016 г.

Какви са причините зеленчуковите семена да не покълнат

Практика

Sinor.bg

Посадили сте зеленчукови семена с надеждата да постигнете бързо и масово покълване и богата реколта, а са поникнали само плевели. Тогава трябва да сте наясно с причините, поради които семената може да не покълнат. И да предприемете необходимите мерки. Експерти от електронното издание „Стопанство” предлагат обяснения за причините за некълняемостта.

Не бързайте да се притеснявате, тъй като срокът за покълването може да се колебае значително в зависимост от температурата на почвата. Вземете например репичките, ряпата, краставиците – при тях покълването може да закъснее с 4-5 дни. Кромидът, морковите, магданозът и копърът могат да пробият чак след 15-20 дни, а някои многогодишни култури – чак след 30-40 дни.

Дори при една и съща култура семената покълват за различно време. Така например обработените с пестициди срещу заболявания и дражираните семена поникват малко по-късно.

Оптималната температура за покълване на устойчивите на студове зеленчуци (зеле, репички, ряпа, моркови и различните видове лук) е от 20 до 25 градуса. А за топлолюбивите (патладжани, чушки, краставички) – 25-30 градуса. При това оптималната температура трябва да се задържи през целия ден, а не за 1-2 часа по обед. 

Пресните семена на много култури имат ниска степен на покълване, но в края на първата или втората година той може да достигне 80%-90%. При много цветя покълването се подобрява чак между 3-тата и 5-тата година. Затова пресните семена е добре да бъдат обработени с препарати за подобряване на шансовете за покълване.

Западните компании изсушават силно семената, за да могат да се запазят по-дълго- В това си състояние семената се намират в дълбок покой и поникването им е доста бавно.

Инкрустираните семена (с обвивка със защитни свойства) не потъват във вода, затова не си струва да бъдат подготвяни за засяване с традиционните методи. Няма нужда и да бъдат накисвани (което се отнася и за обработените с пестициди и дражираните семена), тъй като пестицидите се отмиват и защитната обвивка изчезва.

В райони с по-слаби валежи е по-добре семената да се засяват сухи. С особена сила това важи за краставиците, тъй като ако времето се развали, покълналите семена ще загният до 3-4 дни, а сухите ще се приспособят добре към лошото време, раздувайки се бавно в почвата.

Какви са причините зеленчуковите семена да не покълнат
16004
 

Последни материали
Виж
Земеделските стопани вече са засели 2 млн. хектара пролетни зърнени и бобови култури
Украйна стабилно увеличава площите с пролетна пшеница
Два труса от снощи и днес в Черно море, до Несебър
МРРБ
България ще председателства Стратегията за Дунавския регион през 2026 г.
Квелекс® – новият етап в борбата с широколистните плевели
Днес Турция плаща над 6 милиарада лири субсидии за фермерите
Нормативни промени
Без санкции за всички заявления за директни плащания, подадени до 9 юни 2025 г.
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
Бюджетът е същият като през 2024 г.
1,2 млн. лева утвърди ДФЗ за производството на качествени семена и посадъчен материал
Полезни съвети
Оптимални температури за покълване на семената
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба
Тайните на покълване на семената и влияние на влажността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини