Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.05.2016 г.

Какви са причините зеленчуковите семена да не покълнат

Практика

Sinor.bg

Посадили сте зеленчукови семена с надеждата да постигнете бързо и масово покълване и богата реколта, а са поникнали само плевели. Тогава трябва да сте наясно с причините, поради които семената може да не покълнат. И да предприемете необходимите мерки. Експерти от електронното издание „Стопанство” предлагат обяснения за причините за некълняемостта.

Не бързайте да се притеснявате, тъй като срокът за покълването може да се колебае значително в зависимост от температурата на почвата. Вземете например репичките, ряпата, краставиците – при тях покълването може да закъснее с 4-5 дни. Кромидът, морковите, магданозът и копърът могат да пробият чак след 15-20 дни, а някои многогодишни култури – чак след 30-40 дни.

Дори при една и съща култура семената покълват за различно време. Така например обработените с пестициди срещу заболявания и дражираните семена поникват малко по-късно.

Оптималната температура за покълване на устойчивите на студове зеленчуци (зеле, репички, ряпа, моркови и различните видове лук) е от 20 до 25 градуса. А за топлолюбивите (патладжани, чушки, краставички) – 25-30 градуса. При това оптималната температура трябва да се задържи през целия ден, а не за 1-2 часа по обед. 

Пресните семена на много култури имат ниска степен на покълване, но в края на първата или втората година той може да достигне 80%-90%. При много цветя покълването се подобрява чак между 3-тата и 5-тата година. Затова пресните семена е добре да бъдат обработени с препарати за подобряване на шансовете за покълване.

Западните компании изсушават силно семената, за да могат да се запазят по-дълго- В това си състояние семената се намират в дълбок покой и поникването им е доста бавно.

Инкрустираните семена (с обвивка със защитни свойства) не потъват във вода, затова не си струва да бъдат подготвяни за засяване с традиционните методи. Няма нужда и да бъдат накисвани (което се отнася и за обработените с пестициди и дражираните семена), тъй като пестицидите се отмиват и защитната обвивка изчезва.

В райони с по-слаби валежи е по-добре семената да се засяват сухи. С особена сила това важи за краставиците, тъй като ако времето се развали, покълналите семена ще загният до 3-4 дни, а сухите ще се приспособят добре към лошото време, раздувайки се бавно в почвата.

Какви са причините зеленчуковите семена да не покълнат
15496
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини