Начало » Новини » Коментари
21.04.2016 г.

Двойно пада цената на земята в селскостопанските дворове

С промени в правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Sinor.bg

Фермерите, които преди години са купили сградите на бившите ТКЗС-а (трудово-кооперативни земеделски стопанства) без прилежащата земя около оборите, вече могат да го направят по справедливо определена цена, която ще бъде два пъти по-ниска от досегашната. Това предвиждат измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чийто правилник за прилагане беше одобрен от правителството. Целта е животновъдите, които нямат доказана собственост върху фермите си, да сключат необходимите сделки с държавата или общините.

Без тези документи те не могат да кандидатстват за европодпомагане, което се явява сериозен проблем, припомнят експерти.

Казусът със собствеността върху селскостопанските дворове се точи от 2007 г., когато със закона за земеделските земи тези продажби станаха възможни. До 2011 г. стопаните ползваха безвъзмездно прилежащите земи върху прилежащите терени, но след тази дата държавата и общините започнаха да ги отдават под наем.

Формулата, по която при досега действащия закон се изчислява наемът, се определя от броя на ползваните месеци, разделени на 120. Този наем е твърде висок и за да го избегнат, много от стопаните започнаха процедури за покупка на прилежащите територии, като тези процедури се движеха от областните служби.

Често при вече приключили търгове стопаните още не можеха да влязат във владение, тъй като областните служби бавеха преписките, не ги пращаха до министерството на земеделието, където преписките трябваше да бъдат парафирани и да влязат в действие. В резултат на това редица стопани още нямат документ за собственост, въпреки че отдавна са спечелили търговете за покупка на земята. Получава се парадокс, при който от една страна са спечелили търговете, но от друга трябва да плащат и наем, защото преписките още не са парафирани от министерството.

За да неутрализират тази несправедливост, с последните промени в закона е решено формулата за оценка на терените месеците да се измени, така че месеците да се делят вместо на 120 на 240.

Изменя се и начинът на определяне на началната тръжна цена, при която земеделските земи в бившите стопански дворове се предлагат за продажба. Според тези промени началната тръжна цена вече ще се изготви пазарен принцип.

Министерството на земеделието води на отчет неприключилите преписки по продажба на тези терени, която очакваме да бъде изнесена.

Целта е с  новата формула фермерите да приключат сделките, за да не се получи нов парадокс и търговете за земя да бъдат спечелени от други собственици, а те да загубят оборите си.

Двойно пада цената на земята в селскостопанските дворове
11684
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Нова наредба
Селскостопанските аптеки не може да са в жилищни блокове и ведомства
Във Варна представиха програма „Участие на жени в производството на селскостопански храни”
НСИ
НСИ: В края на 2020 г. земеделските стоки поскъпват с цели 20,9 процента спрямо година по-рано
НСИ
Ръстът в цените на агропродукцията веднага след карантината е 4,3%, в растениевъдството – 7,5%
Правилник към последните промени в закона за земята
Не само съседи ще участват в търговете за сградите в дворовете на старите ТКЗС-та
Проектозакон за земята
Замяна на държавни имоти с частни и общински са допустими при съсобственост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини