Начало » Новини » Страната
12.08.2022 г.

Селскостопанските аптеки не може да са в жилищни блокове и ведомства

Нова наредба
Селскостопанските аптеки не може да са в жилищни блокове и ведомства

sinor.bg

От първи август тази година влизат нови правила за дейност на селскостопанските аптеки, разписани с Наредба H-4 за здравните изисквания към устройството и работата на тези обекти. Нормативът е изработен от Министерството на здравеопазването, което контролира тези аптеки, и е обнародван в брой 64 на „Държавен вестник”. Въпреки че в тези аптеки работят само агрономи и специалисти по растителна защита, а препаратите са ориентирани изцяло към здравната грижа за растенията, контролният орган върху тези аптеки не е Българската агенция за беопасност на храните, а здравните инспекции в съответните населени места.

Новата наредба забранява селскостопанските аптеки да се откриват в жилищни сгради, в сгради със смесено предназначение с наличие на жилища в тях, в детски и учебни заведения и други обществени сгради, както и в обекти за производство и търговия с храни и обекти с обществено предназначение.

Затвор за незаконни препарати за растителна защита

Драстични промени се въвеждат и за размера на тези аптеки, които не трябва да са под 20 квадратни метра. С други думи, малките павилиончета, които сега имат разрешения да продават селскостопански препарати за растителна защита, би трябвало да затворят, ако до една година не бъдат ремонтирани, гласи новата наредба.

Според наредбата аптеките трябва да се състоят задължително от приемно помещение за клиентите и от склад плюс тоалетната, която да бъде с изолационно преддверие и мивка – и всичко това, разположено върху 20 квадратни метра. Приемното и складовото помещение трябва да са с отделни входове (за посетители и за доставчици). А приемното помещение не може да бъде под 10 квадратни метра, като трябва да има търговска част и работно място, функционално отделено от касата за клиента.

Подовите настилки трябва да са топли в частта на работното място и водонепропускливи в търговската част, леснопочистващи се, непроницаеми за течности, химически устойчиви и гладки, но без да създават опасност от плъзгане.

В селскостопанските аптеки се продават продукти за растителна защита, торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати; продукти за дезинфекция, дезинсекция и дератизация, които имат издадено разрешение по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и/или по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди (ОВ, L 167/1 от 27 юни 2012 г.);

 лични предпазни средства за работа с продукти за растителна защита и торове; инструменти, пособия, приспособления, третирани семена за посев и материали, свързани с производството на селскостопанска

продукция и приложението на продукти за растителна защита и торове.

Леснозапалимите вещества се съхраняват в метални шкафове съгласно противопожарните изисквания. Забранява се разфасоването, преопаковането и приготвянето на разтвори и смеси на продукти за растителна защита в аптеката.

Забранява се пушенето, храненето и консумацията на алкохолни напитки в селскостопанската аптека.

Селскостопанските аптеки, разкрити до влизане в сила на наредбата, трябва да отговорят на новите изисквания до една година от влизане в сила на наредбата - с изключение на изискванията по отношение на общата минимална площ, които се съобразяват при наличие на технически възможности.

В аптеката могат да работят само лица над 18-годишна възраст, които са с висше образование в областта на аграрните науки с направление "Растителна защита" или "Растениевъдство", с други думи – само агрономи. Те задължително трябва да имат лиценз от Българската агенция за безопасност на храните.

Във всяка селскостопанска аптека трябва да има също аптечка за оказване на първа долекарска помощ, оборудвана с ампули атропин, медицински въглен, сода бикарбонат, превързочни материали, 50 мл винен спирт, броя стерилни спринцовки от 5 куб. см, игли за еднократна употреба и други лекарствени продукти и медицински изделия.

Селскостопанските аптеки не може да са в жилищни блокове и ведомства
14144
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини