Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.04.2016 г.

Българският чемшир е на изчезване

Опасност

Снимка: Архив

Чешмирът е единственото българско вечнозелено растение. Изключително подходящ е за гъста и вечнозелена жива преграда и е класически храст за оформяне на градини. Разпространен е в цялата страна, като от векове е украсявал българските дворове. Днес може да се срещне в музеи и паркове. Той украсява двора в Етнографския музей в Стария Пловдив, както и тези във възрожденските къщи. Може да се види в дома на Пейо Яворов, както и на художника Никола Манев. Храстът расте бавно и достига височина около метър. Не окапва през зимата и подлежи на оформяне.

През 2015 г. този храст за първи път е нападнат от вредител - американска бяла пеперуда, чиито гъсеници в момента започват да изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива буквално за седмица.

Процесът започва от един храст и преминава към следващите“, разказва агрономът Стоянка Еленска, която дълги години е работила в областта на растителната защита и опазване на природното наследство. Според нея, когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително да се обърнем към специалисти от селкостопанските аптеки с молба да спасим чемшира.

Необходимо е да се напръска по указание на специалистите няколко пъти с препарат и да се проследи състоянието му до късно лято.

„Колкото по-рано и масово се отреагира, толкова по-ограничено ще е нападението от американската бяла пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови поражения по вечнозеленото растение. Ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките“, съветва Еленска. Тя апелира за спасяване на българския чемшир, който е едно от нашите национални богатства.

Българският чемшир е на изчезване
13280
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Ако след студовете падат листата
Подхранвайте с тор чемшира
Сега е моментът да се размножава чемширът
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини