Начало » Важно за фермера » Гори и екология
06.04.2016 г.

От 12 природни обекта под заплаха в Европейския съюз два са в България

ЮНЕСКО

Sinor.bg

Почти половината от всички природни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО са застрашени от увреждащо човешко влияние, разкрива нов доклад на WWF. Тези обекти осигуряват жизненоважни услуги за хората и околната среда, но съществуването им по цял свят е застрашено от различни дейности като добив на горива, минна индустрия или незаконен дърводобив. Докладът, изготвен за WWF от „Далберг Глобал Девелопмент Адвайзърс“, показва как обектите на ЮНЕСКО допринасят за икономическото и социалното развитие като опазват околната среда, но разкрива и подробности за неуспехите в световен мащаб да се защитят тези области с изключителна ценност.

Над 11 милиона души разчитат на обектите на световното наследство за храна, вода, подслон или лекарства и могат да бъдат негативно засегнати от широкомащабни индустриални дейности, извършвани в тях. 114 от общо 229 природни и културни обекти попадат в обсега на концесии за добив на газ, нефт или други полезни изкопаеми или са заплашени по различен начин. „Световните обекти би трябвало да имат най-високо ниво на защита, но въпреки това често сме неспособни да опазим дори тези най-важни територии от Земята“ – изтъква Марко Ламбертини, генерален директор на WWF.

12 от застрашените световни обекти се намират в Европейския съюз, а два от тях (национален парк „Пирин” и резерватът „Сребърна”) са в България и са защитени също и от директивите на Натура 2000. „Опазването на ландшафта и старите гори на Пирин се оказва голямо предизвикателство пред страната ни предвид неспиращите интереси за тяхното изсичане с цел изграждане на ски съоръжения – разказва Катерина Раковска, експерт "Защитени територии и Натура 2000" във WWF. – Развиването на бизнеса за сметка на природата не е устойчива практика и в дългосрочен план е неизгодно и за инвеститорите. Съществуват много добри примери за успешно съвместяване на икономическите интереси с интересите на природата, което да е полезно и за местните общности.“

По отношение на резервата „Сребърна“ в доклада на WWF се изтъква, че е езерото приютява над 100 вида птици, много от които от редки и застрашени видове. Основните заплахи пред този природен обект са неустойчивото управление на водите и изкуствените прегради, прекъсващи свързаността на влажните зони. Голяма част от проблемите с влажните зони в Централна и Източна Европа са наследени от отминал период. За последните 10 години с участието на WWF са възстановени над 10 000 хектара влажни зони в региона и работата в тази област продължава.

В Централна и Източна Европа поне шест обекта на ЮНЕСКО са застрашени от минната индустрия, туристическата и транспортна инфраструктура и дърводобива. Освен „Пирин” и „Сребърна”, сред тях са и делтата на Дунав, девствените букови гори в Карпатите и прочутите Плитвички езера в Хърватия. Сред емблематичните за Европа застрашени места са и биоразнообразието във Ваденско море (Германия) и уникалните влажни зони в „Доняна” (Испания) – попадащи под защитата на Натура 2000. По-доброто прилагане на нейните директиви може да е от решаващо значение за опазването на ценни местообитания и видове.

„Двете директиви, които определят създаването на мрежата Натура 2000, в момента са и единствена гаранция за опазването на природни места, които са извън националните ни защитени територии, обхващащи само 5% от България. Европейската екологична мрежа е шансът за опазване на бившата защитена местност Камчийски пясъци и река Янтра“ – пояснява Катерина Раковска.

„Трябва да приемем факта, че не хората защитават тези места, а местата защитават хората. Правителствата и бизнесът трябва да заложат на дългосрочните ценности пред краткосрочните печалби и да уважават статута на тези невероятни кътчета – допълва и Ламбертини. – Необходимо е да се фокусираме върху устойчивите алтернативи, които поддържат обектите на световното наследство, техните забележителности и благата, които ни предоставят.“

От 12 природни обекта под заплаха в Европейския съюз два са в България
6875
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини