Начало » Новини » Страната
05.04.2016 г.

България и Португалия с обща позиция пред ЕС за нови мерки в млечния сектор

Партньорство

Снимка: МЗХ

На предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през юни България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко”. Това заявиха при вчерашната си среща министрите на земеделието на двете страни Десислава Танева и Луиш Капоулаш Сантош. Българският агроминистър е на официално посещение в Лисабон. В българската делегация участват още заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на Изпълнителната Агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Според Танева секторът може да бъде стабилизиран, ако бъдат взети спешни мерки на ниво ЕС. „До момента са приложени по-скоро национални мерки за стабилизиране на пазара на мляко, а трябва да има финансиране и извън страната. Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производството на сурово мляко”, заяви още Танева. Според нея е важно да се насърчава и откриването на пазари в трети страни.

„Приветстваме увеличението за промоции, но бюджетът на училищно мляко не беше увеличен, а тази мярка е една от основните за стимулиране и възможност за  подпомагане в нашата страна”, посочи още бългайрският министър. Затова тя очаква до Съвета на министрите през юни държавите-членки да са приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът в сектора. Тя допълни, че страната ни иска да намали производстовото, но без това да засегне планинското и полупланинското производство, за да има поминък.

Министърът на земеделието и храните каза още, че малкият  и средният бизнес трябва да бъдат изключени от облагаемия доход. „Само миналата седмица подкрепихме сектор „Животновъдтство” с 5,5 млн. евро. Искаме финални решения от ЕК, за да можем да преценим с какви национални средства да допълваме помощта”, каза още министър Танева.

От своя страна Луиш Капоулаш Сантош посочи, че и техните животгновъди имат аналогични проблеми с тези на българските.

„Отчитаме четири  процента увеличение на производство и девет процента спад в консумацията на мляко и млечни продукти”, допълни още той. По думите му, ЕС трябва да финансира намаляването на производството на мляко за държавите, които имат ръст. В противен случай на пазара ще останат само най-големите производители.

Предстоят редица срещи между двете страни преди заседанието на Съвета на министрите, на които ще бъдат уеднаквени позициите относно проблема в сектора.

„Можем заедно да постигнем по-голяма гъвкавост , за да преодоляваме кризите в сектора”, каза още Десислава Танева. Тя  поясни, че двете страни имат голям потенциал да увеличат стокообмена помежду си.

По време на срещата те обсъдиха и търговските отношения в сферата  на тютюна. Министър Танева изтъкна, че този отрасъл е изключително важен и специфичен за България и  трудно може да се замени с алтернативни култури.  Тя  покани представители на тютюневи организации от Португалия да посетят страната ни.

Двамата обсъдиха възможността двете страни да обменят опит в сдружаването на земеделските производители. Десислава Танева подчерта че през последната година и половина броят на организациите се е увеличил, благодарение на облекчените условия.

Луиш Капоулаш Сантош заяви, че към момента в Португалия има 140 организации на производителите. „ 50 процента от тях са в сектор „Плодове и зеленчуци, 80 % от производителите ни на ориз също се обединиха и при млякото са добре организирани-около 50 %”, каза още той.

На срещата присъстваха и народните представители Румен Христов, Цвета Кароянчева, Менда Стоянова и Петър Петров.

България и Португалия с обща позиция пред ЕС за нови мерки в млечния сектор
6006
 

Последни материали
Виж
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
Проблемите около Ел Би Булгарикум продъжават
В централна Европа и Великобритания
Датско-шведският кооператив Arla Foods продължава да повишава изкупните цени на млякото
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Обстановката на пазара предвещава затваряне на малки ферми
САЩ очакват спад в производството на мляко в ЕС през 2024 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини