Начало » Новини » Коментари
01.04.2016 г.

За ефекта на синорите и живите плетове върху добивите, опрашването и борбата с ерозията

Проучване на ЕПИ-АГРИ за въздействието на синорите и живите плетове в държави от ЕС

Sinor.bg

В началото на март европейската организация ЕПИ-АГРИ публикува окончателния доклад на Фокус групата към ЕПИ-АГРИ за екологично насочените площи и тяхното положително въздействие върху отглежданите култури. Докладът се фокусира върху особеностите на ландшафта и ефекта, който тези площи имат за повишаването на рентабилността на земеделските стопанства. Научната литература показва, че особеностите на ландшафта осигуряват местообитания за полезни насекоми и други членестоноги, птици, растения и т.н., които от своя страна имат важно значение за земеделските култури, съобщиха от Института за агростратегии и иновации.

Когато са подходящо разработени и целенасочени, те представляват ефективен начин за контролиране на ерозията, пораженията от силните ветрове и бури или намаляват загубата на хранителни вещества в почвите. Докладът се фокусира върху три вида екологично насочени площи - "синорите", "живите плетове" и "ивиците от цветя или треви", както и въздействието от тях върху нивите.

Синор.БГ ще представи част от проучването, направено в различни държави от ЕС и за това как три типа от екологично насочените площи въздействат върху развитието на останалите култури.

Според определенията „синорите” са естествено създадена ивица от треви в края на полетата, които не са засаждани, а се появяват спонтанно. „Живите плетове” се състоят от един или два реда засадени или естествено създадени храсти или дървета над тревната площ.

„Тревистите или цветни ленти” са умишлено засадени с треви или цъфтящи растения. Тези ленти се засяват или защото е задължително в ОСП, или за осигуряване на храна и подслон на полезни членестоноги.

В цяла Европа има различни климатични зони, геоморфологични условия, растителни видове и др., така че в изследванено си фокус-групата е търсела общите елементи, които да бъдат използвани от земеделските производители и в останалите държави-членки на ЕС.

Първото важно условие е как чрез трите вида екологично насочени площи се регулира микроклиматът и какъв е ефектът им като преграда срещу вятъра.

Използването на живи плетове за защита срещу вятъра е важно в практиката. Изследването в Гремнаия, Франция, Белгия, Великобритания и др. показва, че във ветровити зони живите плетове въздействат за увеличаване на добивите от различни земеделски култури. Плетовете позволяват да се намали изпарението и да се повиши температурата.

На подветрената страна (точката, към която вятърът духа) ефектът на преграда срещу вятъра се умножава близо 12 пъти от височината на на живия плет.

Ако умножите ширината на живия плет с общата плътност на проектната площ от листа, клони и стволове върху единица площ, разделена на дължината на короната, може да се изчисли и размерът на преградата срещу вятъра.

Установено е, че когато нивите са в съседство с живи плетове, добивите при люцерната нарастват с 99%.

При есенната пшеница и ечемика добивите се увеличават с 23%, при овеса – с 48%, при просото – с 44%, при пролетната пшеница – с 8%, а при царевицата – с 12%.

Синорите и цветните ленти пък имат огромно значение при опрашването на съседните ниви.

Известно е огромното значение, което насекомите имат за опрашването на растенията. Чрез тях се опрашват приблизително 90% от растителните видове, или 75% от всички земеделски култури по света и това е научно доказано.

В световен мащаб опрашването от насекоми се оценява на 9,5% от общата стойност на произведените храни, равняващо се на 215 милиона щатски долара.

Има все повече доказателства, че приносът на дивите пчели (пчели без жило или самотни пчели) може да бъде равен или дори надмине ефекта на изкуствено отглежданите пчели.

За целта екологично насочените площи между нивите играят важна роля за това опрашване.

Изследването показва положителните ефекти от различните цветя, които имат при отглеждането на маслодайната рапица или боб. Изследването дава отговори на фермерите как биха могли да използват комбинациите от цветя и тревисти ленти, които биха оказали положителен ефект върху отглежданите от тях култури.

Тук се посочва необходимостта от създаване на групи организации, които биха могли сами да планират особеностите на ландшафта, за да създадат добър микроклимат за културите си. Тези изследвания зависят и от вида на почвите, затова е важно тези дейностни да се планират с помощта на учени.

Трите вида екологично насочени площи са важни и в борбата с ерозията.

Загубата на почвата е основна заплаха за селското стопанство. Ерозията на почвата зависи много от нейната повърхност, затова и практиките с ротацията на културите при оран е от съществено значение.

Елементите на ландшафта влияят върху стабилността на почвата.

Затова се посочват три потенциални ползи от прилагането на ландшафта:

1. намаляване на загубата на почва, причинени от ерозия.

2. увеличаване на капацитета за съхранение на хранителните вещества или възможност за бързо разлагане на пестицидите.

3. намаляване на ерозията е преграда срещу наводненията по течението на реките.

Целта на този доклад е да направи оценка на знанията на действителните или потенциалните ползи и ограничения на преките щети от природни бедствия за земеделските производители. Чрез особеностите на ландшафта се води до повишаване на добивите и намаляване на разходите за производство. Биологичният контрол срещу вредителите е друг елемент, защото може да намали необходимостта от пръскане на пестициди.

Примерно, ако имате плетове или синови с ширина от 10 м до 20 м, те могат да намалят между 70 и 80% зависимостта от пестицидите.

Тези ивици влияят и върху намалението на едри или фини прахови частици. При 5-метрови ивици се неутрализира вредния ефект от едри частици, а при по-широки ивици от 10 - 20 м – се неутрализира ефекта от фини прахови частици. Този ефект може да постигне 70-80% ефективност за вашите ниви.

Наличието на синори, живи плетове и цветни ленти увеличават и съдържанието на фосфор и азот в почвите, като ефектът тук също се изчислява на 70-80% за нивите, които се намират в близост до тези екологично насочени площи, показва изследването.

За ефекта на синорите и живите плетове върху добивите, опрашването и борбата с ерозията
12348
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
България не ползва тези субсидии поради изчерпване на бюджета
От 2018 година и земите под угар с медоносни треви ще се подпомагат по зелените плащания
Национален семинар на зърнопроизводителите
От 2018 г. ще има забрана за пръскане на екологично насочените площи
Важно за фермера
От екологично насочените площи през 2017 г. може да отпаднат терасите, езерата и буферните ивици
Към фермерите
Грудев: Сигнализирайте за всеки проблем с обявяването на синори или екологични площи
В отговор на фермерски въпроси
Свилен Костов: Ако заявите междинната култура само по мярка 214, получавате 4 пъти по-голяма субсидия
Важно за фермера
Светлана Боянова: Зелените плащания ще се начисляват върху цялата обработаваема земя, а не само върху 5% от нея
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини