Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.03.2016 г.

Как недостигът на вода заплашва работните места и световния икономически растеж

Анализ

Sinor.bg

Приблизително 3 от всеки 4 работни места по света зависят от водата и това означава, че липсата на достъп до нея или недостигът й вероятно ще ограничат икономическия растеж през следващите десетилетия, се посочва в „Доклада за състоянието на световните водни ресурси” на ООН, цитиран от Ройтерс. Около 1,5 млрд. души, или половината от работещите в света, са заети в силно зависими от водата браншове, най-вече селското стопанство, рибарството и лесовъдството, се изтъква в документа. „При нарушения във водоснабдяването заради природни явления като например суша или заради инфраструктурни проблеми ефектът върху работните места в световен мащаб е пряк”, заяви Ричард Конър, главен редактор на доклада.

В САЩ всеки милион долара, инвестирани във водоснабдяване и пречистване, създава между 10 и 20 допълнителни работни места, става ясно от документа. „Независимо дали става въпрос за пречиствателно съоръжение или за система, осигуряваща вода за напояване на полята, вие не просто финансирате този проект. Вие предизвиквате мултиплициращ ефект – създават се работни места само защото е осигурена вода”, обясни Конър.

Изследвания показват, че инвестиции в малки проекти за осигуряване на достъп до чиста вода и основни хигиенни практики в Африка може да осигури възвръщаемост в размер на 5% от брутния вътрешен продукт на континента, се подчертава още в документа. Конър обаче подчерта, че проектите продължават да се финансират по-скоро на парче, базирани главно върху „инвестиции в помпи и тръби”, вместо да бъде приложен един по-цялостен подход, отчитащ ключовата роля на водата в изграждането на една устойчива икономика като част от новите световни цели за развитие.

Според Фльор Андерсън, директор за световните кампании в благотворителната организация Water Aid, високите разходи за вода в много развиващи се държави също се отразяват върху работните места и разпределението на семейния бюджет. Андерсън посочва като пример Папуа Нова Гвинея, където бедните трябва да похарчат 54% от надницата си за 50 литра вода – количеството, което според Световната здравна организация е необходимо ежедневно на всеки човек за консумация и поддържане на хигиената. „Това означава, че тези страни не получават икономическа изгода от работещата част от населението, тъй като хората харчат прекалено голяма част от средствата си за вода”, подчерта тя. За сравнение – във Великобритания за същото количество вода е необходим едва 0,1% от минималната надница.

Предвижданията на ООН за увеличаване на населението в света с една трета до над 9 млрд. души до 2050 г. означават, че и търсенето на вода ще нараства. Това на свой ред ще доведе и до ръст от 70% в търсенето на храни, увеличавайки натиска върху водните ресурси чрез селското стопанство, което вече е най-големият потребител на вода.

Тъй като климатичните промени съдействат за повишаване на морското равнище и за по-чести проявления на екстремални метеорологични явления, най-малко една четвърт от населението към 2050 г. ще живее в държави с хроничен или чест недостиг на прясна вода, сочат оценки на ООН. Това увеличава важността на концентрирането на усилията върху разширяване на събирането на дъждовната вода и пречистване на отпадъчните води. Според Конър  решаващи за понижаване на търсенето на вода ще се окажат допълнителните инвестиции във възобновяеми енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия, при които използваната вода е изключително малко.

Как недостигът на вода заплашва работните места и световния икономически растеж
5895
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата
МЗХ и МОСВ
Конференция за възстановяване на поливната инфраструктура
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Цени на поливната вода за 2024 година по райони
Важно за бутилиращите компании!
Еврокомисията прие нови стандарти за опаковките на питейна вода
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини