Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.03.2016 г.

Предпазваме зеленчуците от гъбични болести с изгнило сено

Важно за фермера

Sinor.bg

В далечното минало нашите прадядовци и прабаби не са познавали никакви химически препарати, каквито днес се използват масово срещу гъбичните заболявания по зеленчуците, но са умеели достатъчно ефективно да се борят дори с маната, при това използвайки отпадъчен материал – изгнилото сено. Накисвали го, сварявали го, процеждали го и получавали уникална отвара, с която защитавали градините си, споделя читателката на електронното издание „Стопанство” Ирина Плошкина.

Изглежда нашите предци не са имали и представа, че получават концентрат от бактерията Bacillus subtilis, позната и като сенен бацил, която отделя специфични вещества, убиващи бързо и безотказно гъбичките. Учените, взаимствайки опита, предаван от поколение на поколение, са се научили да изолират бактерията и сега ще попаднете на всевъзможни биофунгициди, произведени на нейна основа. Те са с различни имена, цени и дозировки, но общото помежду им е присъствието на Bacillus subtilis.

Но ако нашите прадеди са умеели сами да приготвят тази уникална отвара, нима ние няма да успеем да се справим? Разбира се, че можем, категорична е Плошкина. Необходимо е изгнило сено, което може да се намери във всяка плевня. Но ако не можете да откриете, за 2-3 седмици можете да си го приготвите сами. За целта сложете голям наръч сено на сянка и редовно го поливайте с вода. След това съберете стръковете без плесен, надробете ги и ги сипете във вода в съотношение 1 към 2 (примерно на килограм сено – 2 литра вода). Сложете сместа да поври 20-30 минути – това ще унищожи всички микроби освен сенния бацил, на който нищо няма да му стане. След варенето на бактерията трябва да се осигурят условия за растеж и размножаване. За целта налейте получения разтвор в празна кофа и я покрийте така, че в нея да може да влиза кислород, но не и слънчева светлина, или просто я поставете на тъмно място. След 3 до 5 дни на повърхността на разтвора ще се появи бял слой – именно необходимата бактерия.

Концентрираният разтвор трябва да се съхранява на тъмно. Може да се използва веднага за пръскане на растенията срещу обикновена и брашнеста мана или за поливане на растенията, убивайки болестотворните гъбички в почвата. А можете да то използвате като „мая” за получаване на още разтвор, без да прибягвате до вече описаната процедура. За целта чаша от „маята” се добавя във вода с надробено сено, като съотношението този път е 2 килограма сено на 10 литра вода. Новият разтвор се получава отново за около 3 до 5 дни.

Домашно приготвената отвара от Bacillus subtilis донякъде отстъпва на химическите препарати и при епидемия от гъбични заболявания в зеленчуковата градина едва ли ще бъде достатъчно ефективен, но е много полезен за профилактика и борба с гъбичките при първите признаци на появата им, преди да са се разпространили масово. Основната роля на това средство е пръскането на културите в периода на плододаване, когато вече не е добре да се използва химия.

Предпазваме зеленчуците от гъбични болести с изгнило сено
35284
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Образувано е досъдебно производство
Пожар изпепели 2500 бали сено в стопанския двор на врачанско село
Проверка показала, че е добавяно краве мляко
Държавата ще провери по сигнал четирите марки овче сирене
Пакетче от 150 грама струваше в интернет между 7,50 и 12 евро
Сеното във великденските подаръци в Германия надхвърли 50 000 евро за тон
От 2019 г. това е третият случай
Ново огнище на птичи грип във ферма край Асеновград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини