Начало » Пазари » Зърно
19.03.2016 г.

Метеоролози вещаят суша до юни за южните части на зърнения пояс в САЩ

Прогнози

Sinor.bg

Времето в южната част на Големите равнини в САЩ ще остане по-сухо от нормалното до юни и това може да натисне добивите от американската твърда червена пшеница, засята през есента, заяви Дон Кийни, експерт в метеорологичния отдел на компанията MacDonald Dettwiler & Associates, цитиран от Ройтерс. „В момента централната част на Небраска, по-голямата част от Канзас, северозападна Оклахома, северозападен Тексас и източната част на Колорадо са много сухи. Не очаквам и значително облекчаване на положението за известно време, тъй като дългосрочната прогноза е за по-сухо от нормалното време и през април, май и юни”, каза Кийни.

Седмичното съобщение на министерството на селското стопанство на САЩ за посевите в отделните щати показа, че през миналата седмица състоянието на пшеницата в Канзас, Оклахома и Тексас се е подобрило. В Канзас делът на посевите с пшеница, засята през есента, които са в отлично или добро състояние, се запазва на ниво 56%. В Оклахома състоянието на посевите се е подобрило леко благодарение на валежите в южната и източната част на щата, но в северната част недостигът на влага се запазва. Делът на посевите в отлично и добро състояние в Оклахома е нараснал до 67% от 66% седмица по-рано. В Тексас състоянието на пшеницата се подобри забележимо благодарение на дъждовете и в добро и отлично състояние се намират 46% от посевите при 44% през миналата седмица.

От отдела за наблюдение на сушата обаче в последния си седмичен доклад отбелязват, че към 8 март една трета от Оклахома е била подложена на неестествена суша за това време на годината, докато само седмица по-рано в това състояние са били 21% от щата, а към началото на 2016 г. процентът е бил нулев. Същият процес се наблюдава и в щатите Канзас, Тексас и Колорадо. „Големите равнини се очертават като един от големите проблеми в наблюденията през следващите седмици и месеци”, смята Кийни.

Есенниците с твърда червена пшеница се нуждаят от влага в почвата през пролетта, когато подновяват растежа си. През тази година обаче те остават уязвими на застудявания, тъй като излязоха твърде рано от зимния си сън, а развитието им изпреварва обичайния график с 3-4 седмици.

Колкото до царевичния и соевия пояс в американския Среден запад, от MacDonald Dettwiler & Associates предвиждат по-високи от обичайните температури за периода април-юни и по-високи от прогнозираните досега валежи през април за източната част на зоната и за югоизточните части на САЩ. „Смятам, че двата основни проблема ще бъдат продължаващата суша в южните части на Големите равнини, както и влажното време в делтата на Мисисипи и южната част на Средния запад през април, които ще доведат до забавяне на пролетната сеитба”, изтъкна Кийни.

За летния период в Средния запад той очаква малко над нормалните температури и валежи, близки до нормата. „По принцип това би трябвало да означава прилична година за царевицата и соята в САЩ, макар че високите температури, особено в края на лятото, може да се отразят донякъде неблагоприятно върху добивите”, коментира експертът.

Метеоролози вещаят суша до юни за южните части на зърнения пояс в САЩ
8346
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Предстоящо
Необходим диспут за водните ресурси на България
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Ограниченията засягат и около 6 милиона жители на областта
Рекордната суша принуди властите в Каталуния да намалят с 80 на сто водата за напояване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини