Начало » Новини » Интервю
15.03.2016 г.

Новите пакети на ДюПон успешно се справят с упоритите плевели и болестите

Валентин Реджев, регионален представител на компанията за Сливен, Ямбол и Бургас:

Точно преди пролетната сеитба българското представителство на световната компания за растителна защита „ДюПон - България” (DuPont) предлага няколко нови пакета, успешни при справяне с болестите и плевелите по житните култури. На преминалите две изложения за селскостопанска продукция  АГРА в Пловдив и БАТА в Стара Загора експертите на компанията подробно консултираха фермерите за комбинациите, подходящи за този сезон. Регионалният представител на „ДюПон” за Сливен, Ямбол и Бургас Валентин Реджев представи предимствата на отделните пакети.

Г-н Реджев, как производителите от Южна България приемат предлаганите продукти и какви са очакванията ви за тази пролет?

„ДюПон” е директно представен на българския пазар от 2008 г., но за първи път тази година ние участваме със свой щанд на изложението в Пловдив. На изложението БАТА  участваме традиционно  и трябва да кажа, че интересът към продуктите на компанията е изключително голям.

При условията, които имахме през есента на 2015 при много от житните култури се наблюдаваха ранни симптоми на септория при пшеницата и мрежести петна по ечемика. Поради меката зима болестите останаха в латентно състояние и сега напролет вече на много места се наблюдава бързото им развитие, като на места колегите откриват и проявена брашнеста мана, кафява ръжда и дори жълта ръжда, която беше основният проблем през влажната 2014 г. Всичко това обуславя засиленият интерес на производителите към качествените фунгициди, с които нашата фирма несъмнено разполага, още повече че тази година имаме новорегистрирани 2 нови такива от серията „Висша класа фунгициди“ на ДюПон .

Какво е новото спрямо миналата година?

Акцентът ни за 2016 година при житни култури са трите ни пакетни предложения от хербицид и фунгицид, при които фунгицидът в тях е с по-добра отстъпка от индивидуално оферираните, която отстъпка клиентите ни ще получат от дистрибуторските фирми през целия сезон.

И трите пакетни предложения съдържат доказано най-селективния хербицид срещу широколистни плевели  Гранстар® Супер. Първият пакет е „Гранстар® Супер” с фунгицида Кредо® и е подходящ за площи от 200 декара.

Вторият пакет е  „Гранстар® Супер” с  новия фунгицид „Аканто® Плюс” и се прилага за по-големи площи от 250 декара.

Третият пакет е  „Гранстар® Супер” с „Аканто®” и Талиус. Всички те помагат на производителите да постигнат по-добри и качествени добиви при една висока култура на земеделие за житните култури.

Каква е разликата и приликата в тези пакети?

Виждате, че хербицидът „Гранстар® Супер” фигурира и в трите пакета и е с доста широк диапазон на приложение. С хербицида се контролират най-разпространите широколистни плевели в житните култури, което го прави изключително ефикасен.

Отварям една скоба, че „Гранстар® Супер” е нов хербицид с две активни вещества и се различава от „Гранстар® 75 ВГ”, добре познат на фермерите от миналото.

„Гранстар® Супер” има дълъг период за прилагане - до фаза флагов лист и затова се търси от фермерите. Неговото приложение е в доза 4 грама на декар.

Ако трябва да сравним годините, те като метеорологична обстановка никога не си приличат, но той е приложим при всякакви условия. Например при обилни дъждове, когато дълго време не може да се влезе в полетата, широкият диапазон на приложение позволява на фермерите да внесат този продукт дори когато растенията са във фаза флагов лист. И това става без никакъв  стрес  за културите.

Значи при влажна пролет той е подходящ, така ли?

Да, изключително ефективен е. Има още една прилика между фунгицидите в трите  пакета, които предлагаме - и трите притежават стробилурин от ново поколение. Това е пикоксистробин, който притежава различни свойства от всички останали стробилурини на пазара, а именно – пълно системно действие, с което се защитава и новия прираст, трансламинарно действие и газова фаза. Освен това и трите фунгицида са комбинирани с цел покритие на целия спектър от болести и предотвратяване на възникване на резистентност, както и дълъг период на защита до 6 седмици,  в зависимост от климатичните условия и инфекциозния натиск. Освен защитата от болести и трите фунгицида притежават силно изразен физиологичен ефект за културата, както и антистресов ефект. При комбинацията на Аканто® + Талиус® имаме двоен физиологичен ефект, поради факта че Талиус® притежава уникален такъв, който се различава от този на стробилурините, а именно продукта индуцира автоимунната реакция на културата срещу болести.

В кои препарати е включен пикоксистробин?

Той участва и в „Кредо®”, и в „Аканто® Плюс”, и в „Аканто®”.

Чистото „Аканто®” е само с пикоксистробин, а „Кредо®” има допълнителна съставка – хлороталонил, който е със защитно действие  срещу гъбите от всички класове, която дава още едно предимство за предпазване на тъканта.

В „Аканто® Плюс” пък има добавен  триазол, който разширява и допълва  действието на пикоксистробин.

В коя фаза от развитието на културите препоръчвате отделните пакети? Предлагаме първата комбинация „Гранстар® Супер” с фунгицида Кредо® за първо пръскане, така че фунгицидът да бъде ефективен във фаза Т1, особено при налични симптоми от болести. Не само в България, но и в много страни от Европа този фунгицид се наложи като  еталон за борба с мрежестите петна и видовете петносване по ечемика .

Като втори фунгицид препоръчваме „Аканто® Плюс”, който е подходящ при фаза на растенията Т2.

Комбинацията „Аканто®” с „Талиус®” препоръчваме при сортове пшеница, които са чувствителни на брашнеста мана, гъсти посеви или такива при които има вече проявени симптоми. „Талиус®” допълва спектъра от болести на Аканто®, като и прибавяйки допълнителен физиологичен ефект за културата. Той притежава превантивно и лекуващо действие срещу брашнеста мана и е фунгицидът с най-дълъг период на защита от този патоген, който е два пъти по-продължителен от този на триазолите. Важно е да се знае, че Талиус има и допълващо действие  срещу септория и ръжди.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Новите пакети на ДюПон успешно се справят с упоритите плевели и болестите
9271
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
Inatreq Active™ от Corteva Agriscience™ получава одобрение от ЕС
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Валентин Реджев, търговски представител за Ютоизточна България
Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите
Открити дни в Славяново
„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне
Демонстрацията в реални условия на цялостните технологии при пшеница и царевица
От края на май Дюпон ще проведе открити дни в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини