Начало » Пазари » Зърно
13.03.2016 г.

Перспективите пред пролетната сеитба в ЕС са добри въпреки някои закъснения

Анализ

Sinor.bg

Перспективите пред пролетната сеитба в Европейския съюз са положителни, като известното изоставане от графиците напоследък не предизвиква притеснения заради очакванията за съществено увеличаване на площите в Полша, заявиха експерти, цитирани от Ройтерс. Благоприятните метеорологични условия във Франция, която е най-големият производител на зърнени култури в ЕС, ще даде възможност за ускоряване на сеитбата на ечемика след 10-дневно забавяне. „Прогнозата за времето е благоприятна за бързо приключване на сеитбата, която би трябвало да приключи в рамките на оптималния период”, е заявил брокер.

Във Франция пролетният ечемик в най-добрия случай се засява до средата на март, а към 8 март фермерите бяха засели около 40-50% от планираните площи, добавят негови колеги. През миналата година, когато имаше подобно изоставане от графика, хубавото време даде възможност на фермерите да засеят над 40% от площите само през седмицата, приключила на 17 март. Ниските цени на царевицата, която във Франция започват да сеят в края на март, пък вероятно ще доведат до свиване на засетите площи със зърнената култура с около 6%.

В Германия, която е на второ място по производство на зърнени култури в ЕС, сеитбата ще се отложи с около 2 седмици заради комбинация от студове и дъждове, но отлагането не би трябвало да предизвика опасения, е заявил местен анализатор.

Големите загуби за посевите от студовете в Полша означават, че между 6% и 7% от засетите с есенници 10,9 млн. акра ще трябва да бъдат засадени отново през пролетта, заяви Войтек Сабарански от анализаторската компания Sparks Polska. Очаква се това да доведе до увеличаване на засажданите през пролетта площи с около 15% спрямо 2015 г. до приблизително 8,4 млн. акра. „Фермерите вероятно ще увеличат в най-голяма степен площите, засявани с ечемик и пшеница”, добави той.

Дъждове забавиха сеитбата във Великобритания, но се очаква принципно увеличаване на засадените площи, след като масивите с рапица, засята през есента, се свиха с около 160 хил. акра. „Земята все още е доста влажна и мисля, че изоставаме от обичайния график. Очаквам да станем свидетели на увеличаване на площите с ечемик с 3-4%, или с 50 хил. акра”, заяви анализаторът в консултантската компания ADAS Сюзън Туининг. Тя добави, че вероятно повече площи ще бъдат засадени и с бобови култури, а останалата част ще остане на угар заради ниските цени на селскостопанската продукция и проблемите с троскота.

Перспективите пред пролетната сеитба в ЕС са добри въпреки някои закъснения
7476
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
През май фермерите наваксаха със засаждането на пипера
Сеитбата е пред края си, по Великден фермерите се молят за дъжд
Пролетната сеитба върви скоростно, хитът тази година е фуражният грах
Дъждове бавят пролетната сеитба в няколко украински области
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини