Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.02.2016 г.

Четирите най-странни и редки породи крави

снимки Milknews

Животновъдството е разпространено на практика по целия свят. Хората отглеждат крави и бикове за месо, мляко и кожи. За да могат обаче животните да оцелеят при различни климатични условия, на животновъдите се е налагало да ги кръстосват и да създават нови породи. От електронното издание Milknews предлагат кратък преглед на най-необичайните, редки и странни породи крави.

1. Уатуси

Тази порода едър рогат добитък е получена в Африка и произхожда от вече измрелите първобитни турове. В момента уатуси се среща най-вече там, но умението на породата да се приспособява към различни климатични условия е дало възможност за нейното разпространение и на други континенти.

Характерна черта са огромните рога, които помагат на животните да се справят с горещините. В тях се е развила разклонена кръвоносна система, която играе ролята на регулатор на температурата. В жегите кръвта, преминаваща през рогата, се охлажда от въздушни потоци и понижава температурата на цялото тяло.

Уатуси са се приспособили прекрасно към условията на средата, която обитават – животните от породата могат да издържат продължителни периоди без вода и храна. В Африка животът на много племена е свързан с отглеждането им, а масаите пият не само млякото, но и кръвта им. В Руанда пък най-големите животни от породата са били собственост на племенните вождове.

От 60-те години на XX век уатуси започва да се разпространява активно в Северна Америка, а в момента асоциацията за развъждане на породата поддържа списък с имената на всички притежатели на животни. Днес крава уатуси може да се купи средно за 6 500 долара.

2. Хайленд

Породата хайленд произлиза от Шотландия, а през XX век се разпространява по цял свят, особено в Северна Америка и Австралия. Среща се в две „разцветки” – черна и червена. Черният хайленд първоначално се появява на Външните Хебридски острови, а червеният – в северните шотландски планини.

Страната се характеризира с доста суров климат, което обяснява и външния вид на породата – животните са покрити с дебел пласт козина и имат дълъг бретон, който почти напълно покрива очите им. Руното ги защитава през студените зими, а бретонът ги пази от силния вятър и насекомите. Изключително мекият пух под външната козина им помага да съхранят топлината през студеното време, затова нямат дебел слой подкожна мазнина. Гъстото руно дава пък възможност на шотландските животновъди да не строят скъпо струващи обори.  В зоологическите градини тези животни се представят при останалите екзотични видове.

Породата се е приспособила успешно в държавите от Централна Европа и в Канада, а британската кралица притежава собствено стадо от 100 глави. Елизабет II е и патрон на асоциацията на притежателите на хайленд. На официалния уебсайт на организацията можете да поръчате крава за средно 1 200 евро. Освен това любителите на хайленд поддържат магазин за сувенири, в който предлагат ароматизатори или маркери за книги във формата на крава от породата.

3. Белгийско синьо говедо

Белгийското синьо говедо е продукт на генетично селекциониране. Първоначално породата се е появила в Белгия през XVIII век чрез кръстосване на крави от фризийската порода с бикове от шортхорнската (късорога) месна порода – тогава фермерите се опитвали да се сдобият с крави, от които да получават едновременно и мляко, и месо. След продължителни експерименти обаче белгийското синьо говедо окончателно се наложило като месна порода. През 60-те години на XX век у породата била открита мутация на ген на мускулатурата – всеки мускул на животните бил 2 пъти по-голям от този на обикновените крави. Днес породата се развъжда в Белгия, Франция и Германия.

При раждането телетата тежат едва 40 килограма, но биковете могат да надхвърлят 1 300 килограма. Заради голямата мускулна маса нормалното физиологично отелване е невъзможно и теленцата се измъкват само с цезарово сечение. Всяко денонощие бичетата от породата увеличават теглото си с до 1,9 килограма и към 18-ия месец могат да тежат до 750 килограма. Месото на животните от породата се смята от чревоугодниците за деликатес заради липсата на мазнини.

Въпреки че белгийското синьо говедо е смятано за месна порода, производствените показатели за млякото са достатъчно високи – средно една крава дава до 4 хил. литра мляко за период на лактация от 250 дни.

Белгийското синьо говедо обаче има и отявлени противници. Някои експерти са склонни да плашат обществеността с факта, че животните се раждат уродливи и умират рано, тъй като краката им започват да отичат под огромната тежест на тялото.

4. Плюшена крава

Плюшената крава, известна и като крава-панда, е получена във фермата „Лотнър” в  американския щат Айова. Според селекционера на породата в света има не повече от 40 животни от нея. Кравите се отглеждат не за мляко или месо, а само за красота. Породата е смятана за изключително декоративна – няма рога, а вимето не се използва за доене.

Плюшените крави още нямат официално име, тъй като са получени сравнително наскоро, а собствениците им се срещат най-вече на изложби. Всяка година в САЩ се провеждат конкурси за красота на животни от породата, където се оценяват общите външни признаци и индивидуалните им черти. За да могат животните да изглеждат добре на изложбите, собствениците им харчат сериозни суми за грижа за козината, включващи хранителни добавки и фризьорски услуги.

Можете да закупите крава от породата на официалния уебсайт на фермата „Лотнър”, като средната цена се колебае около 20 хил. долара.

 

Четирите най-странни и редки породи крави
103241
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
За да намали годишни разходи от 200 милиона евро
Нидерландският млечен кооператив FrieslandCampina уволнява 1800 служители
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Използваема площ за говеда, биволи, овце и кози
Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
Почти всички животни са с положителен тест, а малка част вече са мъртви
Откриха шап в голямо стадо едър рогат добитък в Йордания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини