Начало » Новини » Страната
26.02.2016 г.

Схемите в кампанията за директни плащания 2016 остават без промяна

Нормативни промени

Sinor.bg

Кандидатстването по директните плащания за кампания 2016 г. остава непроменено, така че фермерите ще бъдат максимално улеснени при подаването на заявленията, което започва от 1 март (вторник). Това съобщиха от министерството на земеделието по повод промените в Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Схемите остават като миналогодишните, което означава по-голяма яснота за приложимите изисквания за допустимост при кандидатстването за субсидии.

Първата промяна е свързана с междинните култури, които ще могат да бъдат проверени като засети, налични или като растителни остатъци след заораването, в периода от 1 октомври до 1 декември в годината на кандидатстване.

Задължително условие е след 15 април на следващата година от кандидатстването тези култури вече да ги няма. Промяната цели и  опростяване на контрола от страна нан фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с изготвянето на графици за проверки по отделните изисквания.

Сред останалите корекции в Наредба 3 е и конкретизирането на периода, през който следва да бъдат издавани документите, удостоверяваващи минималните добиви при обвързаното подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство. Изменението ще внесе по-голяма яснота за земеделските стопани и ще улесни служителите на ДФЗ при приема на тези документи.

С цел базова справедливост е въведено и изискването за географско правно основание, въз основа на която земеделците ще завяват площите си.

В предстоящата кампания по директни плащания от тази година се въвежда и изискване за притежание на зоотехнически сертификат за животните под селекционен контрол. Той ще бъде контролиран при проверките на място, извършвани от Техническия инспекторат към ДФЗ. С новите изменения се уеднаквяват изискванията за замяна на животни по схемите за обвързано с производството подпомагане и схемите за преходна национална помощ за животни.

Фонд Земеделие ще извършва и детайлизиращи  проверки за изкуствено разделяне на стопанството по схемата за преразпределително плащане, намаленията по СЕПП и схемата за дребни земеделски стопани. Целта е да се избегнат възможностите за изкуствено създаване на условия от страна на земеделските стопани, с цел неправомерно получаване на субсидии по схемите за директни плащания.

Променя се и срокът, в който кандидатите за директни плащания могат да оттеглят заявлението си или част от него. На електронната страница на МЗХ ще бъде публикуван Наръчник за кандидатстване, който цели максимално улеснение на земеделските стопани при кандидатстване по схемите за директни плащания.

Схемите в кампанията за директни плащания 2016 остават без промяна
10725
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Обвързана подкрепа
От 5 до 31 октомври животновъдите доказват продукцията си за Кампания 2022
Министерство на земеделието предаде на ЕК Стратегическия план на България по ОСП
Санкции ще бъдат налагани едва след този срок
Удължиха до 23 май срока за подаване на заявления за директни плащания
Наредбата е обнародвана
Новости в Наредба 3 за прилагане на схемите за директни плащания
Втора част
Как да се предпазите от възможни грешки при кандидатстване по директните плащания
Важно за фермера
Пререгистрацията за кампания 2018 г. ще се извършва до крайния й срок
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини