Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.02.2016 г.

Cargill спира продажбите на семена, торове и химикали в Централна и Източна Европа

Sinor.bg

Американската компания „Cargill Inc” спира продажбите на семена, торове и средства за растителна защита в Централна и Източна Европа в рамките на свиването на цялостната си дейност на фона на понижаващите се цени на селскостопанските продукти, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на нейната управа. Отказът от поддържане на дистрибуторска мрежа влиза в сила незабавно, а окончателното напускане на пазарите в България, Украйна, Русия, Румъния, Унгария, Словакия и Полша трябва да приключи до края на май.

Компанията „не успя да осъществи много от очакваните взаимовръзки” между продажбите на произвежданите от нея химикали и покупките на зърнени култури, се посочва в изявлението. Излизането от пазарите в Източна и Централна Европа вероятно ще засегне около 180 нейни служители, добавят от компанията, която според официалните документи през 2015 г. е осигурявала работа на 25 хил. души в Европа, Близкия Изток и Африка и на 150 хил. по целия свят. 

Същевременно от „Cargill” ще се съсредоточат върху увеличаване на количествата зърнени храни, изкупувани в региона. „Компанията ще насочи вниманието си към търсенето и търговията със зърнени и маслодайни култури на тези пазари”, се уточнява в съобщението.

Една от най-старите частни компании в света със 150-годишна история вече преполовява дейността по преструктурирането си, започнало през миналата година и насочено към подобряване на начините за реакция на пазарните колебания. То бе предизвикано от понижаващите се цени на селскостопанските продукти, забавянето на ръста на търсенето в Китай и слабите покупки на предлаганите от нея стоки на развиващите се пазари. Изобилието от зърнени и маслодайни култури в световен мащаб доведе до рязък спад на цените им, а това накара фермерите да преразгледат разходите си, включително тези за торове, семена и средства за растителна защита. През декември „Cargill” обяви, че ще продаде подразделението си за застраховане на посевите, а през януари оповести намеренията си да затвори офиса си за морски превози в Лондон.

Cargill спира продажбите на семена, торове и химикали в Централна и Източна Европа
14679
 

Последни материали
Виж
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
Свързани материали
Виж
Приходите също намаляват
Тримесечната печалба на Cargill отчита сериозен спад
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини