Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.02.2016 г.

Десет банки издават гаранции за кредити на малки и средни ферми при 6% лихва

През 2016-2017 г. Националния гаранционен фонд ще разполага с 326 млн. лв. за бизнеса

Sinor.bg

С отварянето на новите мерки от програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. расте и грижата на фермерите за осигуряване на предварително финансиране за проектите, които се очаква да бъдат подпомагани от еврофондовете. Това важи особено за малките стопанства с персонал до 10 души или за фермерите, които трудно могат да представят исканите от банките 200% обезпечение при теглене на заем. Именно тук се намесва Националният гаранционен фонд, чрез който държавата покрива половината от риска при теглене на заеми, което си е надеждна подкрепа за дребния или стартиращ бизнес.

Тези гаранции важат за всякакакъв вид заеми – от оборотни средства, през инвестиционни заеми до кредити за финансиране на проекти, одобрени по селската програма, програма „Рибарство” или останалите оперативни програми.

Схемата на гарантирането е проста. Националният фонд предоставя на банките определен ресурс за покриване на рисковете, а те от своя страна осигуряват нисколихвени заеми за земеделците. Затова и гаранционните схеми са важни при нови инвестиции, защото се прилагат само за нов вид заеми, без да се дават за рефинансиране на стари дългове. Подпомагането важи за микро-, малки и средни предприятия с персонал съответно до 10 души, от 10 до 50 и от 50 до 250 работещи 

През 2009 година, когато Националният гаранционен фонд започна да действа, лихвите по първите заеми се движеха около 10-11%. През миналата година обаче този процент вече падна на 6,2%, което е допълнителен стимул за кредитирането на малкия бизнес, посочи Самуил Шидеров, прокурист на гаранционния фонд.

Друг плюс за малкия бизнес е и размерът на обезпечението. Докато при обикновените заеми кандидатите трябва представят до 200% обезпечение, гаранционната схема свяля тази тежест от гърба на бизнеса и обезпеченията падат до 80%, посочват фермери.

За новите предприемачи е важно да знаят с кои банки работи гаранционният фонд, за да потърсят от тях нужното им нисколихвено кредитиране. От октомври 2015 г. Националният гаранционен фонд изпълнява новата си програма, която ще продължи година и половина до април 2017 г.

Общият бюджет за гарантиране на кредитите по тази програма възлиза на 326 млн. лв., което ще позволи да се обезпечат кредити за 650 млн. лв.

До този момент фондът е сключил договори с Алианц банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка,  Обединена Българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзен банк, Сибанк, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк.

Ако вие като фермери имате нужда от заем, трябва да кандидатствате по избор в някоя от 10-те банки, където трябва да се съобразите с кредитните продукти, предлагани от съответните институции. В случай, че вие не можете да върнете заема, националният гаранционен фонд възстановява на банката до 50% от размера на вашия заем.

От досегашната практика размерът на тези невърнати обезпечения съставляват едва 0,03%. Практиката сочи, че интересът към гаранционните инструменти расте. Досега за шестгодишния период на действие са били гарантирани над 200 млн. лв. кредити.

Статистиката показва, че 31 на сто от заемите са били за инвестиционни кредити, 58% - за оборотни средства и 11% - за лимити и банкови гаранции.

Всеки трети инвестиционен проект, одобрен по ПРСР, е ползвал подобна гаранция. При рибарската програма тези инструменти са се ползвали още по-активно – половината от проектите имат подобни гаранции, посочи още Шидеров.

Интересно е, че най-голям е интересът от микрофирми с около 5-6 души персонал.

При новата гаранционна схема параметрите на гаранциите са до 1 млн. лв. или до 50% от размера на кредита. Максималният срок на гаранцията е 31 март 2020 г.

Десет банки издават гаранции за кредити на малки и средни ферми при 6% лихва
12799
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
Агра 2014
Кредити за 6,8 млн. лв са гарантирани за земеделци от Южна България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини