Начало » Новини » Страната
04.03.2014 г.

Кредити за 6,8 млн. лв са гарантирани за земеделци от Южна България

Агра 2014

Девет кредита за реализиране на проекти по програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са били финансирани от търговските банки за стопани от Югозападния планов регион. Тези заеми са в размер на 6 820 000 лева.

Заемите с облекчени условия са обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд (НГФ). Това стана ясно по време на семинара за журналисти от Югозападна България, който се проведе в Банско.

В Югозападна България се проведоха 6 информационни срещи с общо 168 участници, които бяха запознати с начина на прилагане на Гаранционната схема по ПРСР. В рамките на кампанията за популяризиране на Схемата по проект на Министерството на земеделието и храните е предвидено да се проведат общо 55 информационни срещи из цялата страна. В рамките на семинара се проведе лекция за разясняване практиките на НГФ и предоставяне на обобщена информация за региона.

 

Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема, обясни Борислав Богданов, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в Национален гаранционен фонд. Той уточни, че от Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

Кредитите, отпускани с подкрепа от НГФ, са с по-ниски от стандартните лихвени нива, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

От осемте проекта, финансирани чрез Гаранционната схема в Югозападна България, по трима са бенефициентите от областите Кюстендил и Благоевград, а в Пернишко са двама. Фондът е обезпечил кредити на стойност близо 5,5 млн. лева на производителите от Пернишка област, над 1 млн. лв. на тези от Кюстендилска област, а бенефициентите от Благоевградска област са получили финансиране от търговските банки-партньори на стойност над 300 хил. лв.

В рамките на семинара журналистите имаха възможност да се запознаят с „добра практика” на земеделския производител Тодор Василев от региона. Той има одобрен проект по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и е взел облекчен кредит чрез Гаранционната схема, за да си купи трактор. Журналистите разгледаха нивите на Тодор Василев в Белица, където се отглеждат картофи и пшеница.

От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.

 

Кредити за 6,8 млн. лв са гарантирани за земеделци от Южна България
7462
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини