На 19 февруари в столичния хотел „Балкан” (бивш „Шератон”) ще се проведе конференция на тема "Фермерските храни", или как да се съкрати пътят им от фермера до потребителя. Организатор е списание „Регал”, който организира дискусията по европейски проект. Потребителското търсене на храни, произведени от малки и средни земеделски производители, в последните години се очертава като устойчива тенденция в България.
Предлагането от фермери, които искат да стигнат директно до крайните потребители, също се увеличава. Къде и как обаче участниците по веригата могат да се срещат най-бързо, това е въпросът, който живо интересува всички.
Сред обсъжданите теми ще бъдат и съществуващите и работещи модели за директна връзка, които фермери, търговци и потребители могат да използват.
Важно е да се посочат и начините за финансиране на така наречените "къси вериги на доставка на храни", които се подпомагат по линия на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
На конференцията за "Фермерските храни" ще можете да научите повече за:
- тенденциите и международните практики при късите вериги на доставки
- същността на солидарното земеделие
- нагласите на българските потребители към фермерските храни
- възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020
- съществуващите и планираните законови регулации
Ще можете да се запознаете с основните действащи модели в България при:
- фермерските пазари
- онлайн търговията с ферменски храни
- доставките за бизнеса
Предвидени са и дискусии за:
- облика и организацията на фермерския пазар
- за ползите и ефектите от директната връзка между фермера и потребителя и затова как тя може да бъде скъсена.