Начало » Новини » Коментари
18.01.2016 г.

От 1 февруари няма да има санкции за близо 2 хиляди биофермери с малки стада

Важно за фермера

Sinor.bg

Министерството на земеделието ще изпрати уведомителни писма до кметовете по места с инструкции след първи февруари да не налагат санкции на биологични производители, които не могат да докажат необходимия брой животни в пасищата с висока природна стойност. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по повод въпрос на депутатата от АБВ професор Иван Станков, свързан с новите правила за отдаване под наем на ливади и пасища, които влизат в сила от първи февруари 2016 година и са регламентирани със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. По време на блиц контрол, проведен на последното заседание на комисията по земеделие, проф. Станков зададе този въпрос от името на Българска асоциация „Биопродукти”.

„Близо 2 хиляди от общо 4-те членове на асоциацията са засегнати от новите правила, което означава, че те няма да довършат петгодишните си ангажименти, тъй като нямат достатъчно животни”, посочи Албена Симеонова, председател на асоциацията. Затова браншовиците помолиха за изпращане на инструкции до кметовете и областните служби на фонд „Земеделие”, за да не бъдат налагани санкции за фермерите. Според наредбите по прилагане на старата програма при неизпълнение на 5-годишните ангажименти се налагат санкции.

По старата програма за селските райони биоживотновъди, които разполагаха с една крава или три овце (равни на една животинска единица) върху пасища от 60 декара, поемаха петгодишни ангажименти по отглеждането им в райони с висока природна стойност, за което получаваха и компенсаторни плащания.

През новия програмен период обаче тези животновъди не могат да довършат петгодишните си ангажименти, поети със старата програма, защото според последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи общинските ливади и пасища ще се дават само на стопани, които отглеждат по една животинска единица върху 10 декара, не върху 60. Така редица биоживотновъди трябва да се откажат от тази земя, защото нямат необходимия брой животни.

Министър Танева обясни, че санкции за биофермери в тези случаи не се налагат, тъй като изискванията за броя на животните в пасищата са въведени впоследствие с национален закон.

„В тази връзка не се налагат промени в наредбите, свързани с прилагането на програмата за селските райони, както беше при сеитбооборота. Единствената промяна за фермерите е тази, че през кампания 2016 г. те няма да заявяват тези пасища за субсидии, защото не разполагат с необходимия брой животни”, посочи още Танева.

От първи февруари кметовете трябва да прекратят договорите с фермери, които не отглеждат необходимия брой животни, за да могат реалните животновъди да получават съответните субсидии.

Според статистиката на министерството на земеделието от 643 земеделски производители, които до миналата година са заявявали ливади и пасища с висока природна стойност, 229 не са могли да докажат, че имат достатъчно животни. Немалка част от тези 229 фермери нямат и правни основания за ползването на ливадите и пасищата, затова и техните договори ще бъдат прекратени от първи февруари, посочи министър Танева.

Като размер терените с висока природна стойност съставляватт 340 хил. дка. От тях 72 хил. дка вероятно ще бъдат преотдадени под наем, защото за тези ливади и пасища липсват правни основания или пък наемателите не притежават стада.

От 1 февруари няма да има санкции за близо 2 хиляди биофермери с малки стада
8837
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини