Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.01.2016 г.

Смеси за ускоряване на поникването на семената

Полезни съвети

Зимата още не е показала пълната си сила, но градинарите вече предвкусват пролетните дейности, подготвяйки се за засаждането, като грижливо сортират пакетчетата с безценните семена. А като ги засадят в предварително подготвените контейнери, сърцето им се разтуптява още при едва пробилите през почвата младоци. Още няколко дни – и кафявата почва едва се вижда през нежните светлозелени кълнове.

Но за да не отиде трудът Ви напразно и за да могат семената наистина да поникнат бързо и едновременно, трябва да ги подготвите, подлагайки ги на специална обработка, препоръчват от електронното издание „Стопанство”. Като обработите семената преди засаждането им не само ще подобрите поникването, но и ще ги защитите от болести, ще подобрите устойчивостта им към неблагоприятни природни условия и ще подсилите имунитета им.

Как и защо се проверяват семената

Целта на проверката е да откриете некачествените и мъртвите семена, от които няма да дочакате кълнове. Процедурата се извършва със солен разтвор. За целта разтворете в литър вода 30-50 грама готварска сол, пуснете семената в разтвора, разбъркайте ги като захар в чая и ги оставете за 5 до 7 минути. За това време качествените и тежки семена ще паднат на дъното, а малките и празни ще изплуват. Можете смело да ги изхвърлите, а добрите семена изплакнете с вода и ги сложете върху вестник да изсъхнат. От изданието подчертават, че по този начин могат да бъдат проверени семената от домати, чушки и патладжани.

Обеззаразяване на семената

Начинът на обеззаразяване е различен при отделните култури, които ще отглеждате. Семената от зеле и моркови например трябва да бъдат пуснати за 15 минути в топла вода (40-50 градуса по Целзий), след това за минута в студена вода, а после трябва да бъдат изсушени.

Семената от домати, патладжани, краставици и чушки се обеззаразяват в гъст разтвор на калиев перманганат (грам калиев перманганат на чаша вода). Семената от домати се потапят в него за 20 минути, от краставиците – за 5-10 минути, а от патладжани и чушки – за половин час. След като обеззаразите семената, измийте ги с течаща вода и ги сушете на стайна температура.

При семената от целина обаче процедурата и различна. Те трябва да бъдат залети с топла вода (40 градуса по Целзий) и да престоят в термос 2-3 дена. След това ги измийте със студена вода и ги подсушете добре.

Смеси за ускоряване на поникването на семената
23946
 

Последни материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Увеличението само при соевия шрот натежава над спада при останалите
Расте вносът на маслодайни култури в ЕС за сметка на растителните масла
Предупрежденията за опасни храни са основно за месото
Проверки затвориха 5 търговски обекта в Благоевградско преди празниците
Пълнен лук по добруджански
Цените щяха да са съвсем други при мощно представени производители в търговията
Господството на едрия търговски капитал изкривява пазара на храни у нас
Йордания взе 60 000 тона фуражен ечемик на цената от миналата седмица
Алжир закупи на търг неуточнено количество хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини