Начало » Важно за фермера » Пчеларство
28.12.2015 г.

Дивите пчели намаляват в основни земеделски райони в САЩ

Изследване

Sinor.bg

Дивите пчели, които играят решаваща роля за опрашването на много от култивираните растения, намаляват в част от основните земеделски райони в САЩ, сочат данни на местни учени, съставили първата национална карта на пчелните семейства и установили множество проблемни места, съобщи Ройтерс, като се позова на публикация в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences. Проучването е следствие от издадения през 2014 г. меморандум от президента на САЩ Барак Обама, довел до създаването на специални екипи за проучване на загубите сред опрашващите растенията.

Учените посочват 139 окръга в САЩ, за които притесненията са особено силни, тъй като там дивите пчели намаляват, докато обработваемите площи с различни култури, които зависят от опрашването, се увеличават. Голяма част от окръзите се намират в северната част на американския Среден запад и Големите равнини, западната част на Тексас, южната част на долината на река Мисисипи и Централната долина в Калифорния. Там се отглеждат бадеми, тикви, боровинки, дини, праскови и ябълки, както и култури, които не са толкова зависими от опрашването като соя, рапица и памук, а царевицата и пшеницата изобщо не се нуждаят от насекоми, които да ги опрашват.

Окръзите обхващат 39% от районите, зависими от опрашване в САЩ, и най-вероятно в бъдеще ще се изправят пред проблеми с реколтата по тази причина, заяви Тейлър Рикетс, директор на Института за екологичните стопански науки „Гънд” към университета на Върмонт. „Намаляването на броя на дивите пчели може да доведе до увеличаване на разходите на фермерите, а след известно време – дори до дестабилизиране на производството на продукция от култивирани растения”, смята Рикетс.

В изследването се изтъква, че дивите пчели са изчезнали от 23% от континенталната територия на САЩ между 2008 и 2013 г., като тенденцията е следствие на разчистването на естествените им местообитания за земеделска дейност, включително на царевица за производство на биогориво. Като други фактори за намаляването на броя на около 4-те хил. вида диви пчели в САЩ са посочени пестицидите и болести.

„Дивите пчели помагат за опрашването на много от най-хранителните ни култури, подпомагат природните екосистеми и допринасят с над 3 млрд. долара ежегодно за икономиката на САЩ”, подчертава Рикетс. Намаляването на техния брой може да доведе до по.голяма зависимост от домашните пчелни семейства, използвани за печалба, при опрашването на културите, но техният бой също намалява, заяви водещият автор на проучването Инсу Коу. „Нашите резултати показват необходимостта от стратегии за запазване на популациите насекоми, опрашващи растенията във фермерските региони, както и важността от програми за консервация, осигуряващи местообитания с цветове, които могат да подпомогнат дивите пчели и останалите насекоми, опрашващи растенията”, добави ентомологът Ръфъс Айзъкс от университета в Мичиган, който оглавява „Цялостния проект за опрашване на посевите”, финансиран от министерството на селското стопанство на САЩ.   

Дивите пчели намаляват в основни земеделски райони в САЩ
9434
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Опасност
Близо четвърт от видовете диви пчели в САЩ са на изчезване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини