Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.12.2015 г.

С печалбата от незаконни сечи се финансират избори

WWF призовава за ефективни промени в сектора на горите

Sinor.bg

Разследване на WWF и на Нова телевизия разкри схема за нелегален дърводобив в държавно ловно стопанство „Чепино“, която е поддържана от високопоставени политици и служители на горската администрация и служи за „купуване“ на избори. Разследването започна след сигнал за незаконна сеч, подаден от WWF - организацията работи вече 15 години за подобряване на горското законодателство в България. Скоро след подаването на сигнала за „Чепино“ нелегална сеч е разкрита и на територията на Национален парк „Витоша“, отново по сигнал на WWF.

„Тези случаи разкриват системен проблем в българските гори и показват, че има добре разработен механизъм за заобикаляне на закона“, посочва Александър Дунчев, старши експерт „Гори“ във WWF.

Двата случая показват неспособността на българските власти да приложат Регламента за дървен материал на ЕС (EUTR), който изисква от властите да не позволяват достъпа на нелегално добита дървесина на пазара на ЕС. В настоящата ситуация, въпреки че властите са в течение с нарушенията, няма публична яснота къде се намира нелегалната дървесина.

ДГС „Чепино“ е сертифицирано по международната система за устойчиво управление на дървесината FSC. WWF вече изпрати информация за нарушенията до сертифициращия орган, който извършва годишната проверка за изпълнение на критериите на FSC.

„Сам по себе си сертификатът не може да спре незаконните сечи в стопанството. Ключовият въпрос е как подобни проблеми се решават от стопанството, работи ли контролът и как притежателите на сертификата взаимодействат с отговорните институции, коментира Костел Букур, ръководител на програмата „Гори и защитени територии“ в регионалната  Дунавско-Карпатска програма на WWF.

Случаят Чепино.

Схемата в Чепино е следната – управлението на държавна гора се поверява на избрани лица, които осигуряват безпроблемно възможности за сеч за привилегировани компании, близки до властта, с цел финансиране на политически проекти, обяснява Александър Дунчев.

Компаниите за добив на дървесина са под чадъра на чиновници от горската администрация, които оказват натиск върху горските, сигнализирали за нарушения. Служителите, които отказват да си затворят очите за злоупотребите, са сменени или уволнени. Примери за това са уволненията на директорите на природните паркове „Витоша“, „Българка“, „Сините камъни“, „Странджа“ и над 10 директори на държавни горски стопанства.

„Случаят в „Чепино“ още веднъж демонстрира спешната нужда от реформа в горския сектор в България“, заявява Дунчев.

 Предложенията на WWF.

 През 2015 г. WWF, заедно с други природозащитни организации, предложи списък от мерки за намаляване на корупцията и на политическия натиск в горския сектор с цел спиране на незаконните сечи. Повечето предложения не бяха приети от правителството.

„Ефективните законодателни промени и подвеждането под отговорност на тези, които улесняват злоупотребите в горите са единствената възможност за възстановяване на общественото доверие в системата на горите и за бъдещото й качествено функциониране“, подчертава Дунчев.

WWF предлага да бъдат предприети спешни промени в Закона за горите, насочени към: ефективно подобряване на охраната и опазването на горите; създаване на законови норми за отговорност на дърводобивните фирми и държавните фирми, стопанисващи горите; професионализация на управлението на държавните гори и откъсването му от политически влияния.

Необходим е незабавен открит дебат за обсъждане на конкретни законодателни предложения, които да ограничат случаите на незаконни посегателства към горите и защитените ни територии, допълва Александър Дунчев.

С печалбата от незаконни сечи се финансират избори
7455
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Проверки
Незаконна сеч от фирма край Дупница
Държавата засилва контрола за опазване на горите
Засилена охрана в Кюстендилско заради незаконна сеч край село Бистрица
Инспекциите продължават
Горските са разкрили повторна незаконна сеч в терен, охраняван от един и същ стражар
Югозападно държавно предприятие
Установена е поредна незаконна сеч на Витоша
Според еколози
Как държавата може да се справи с незаконния дърводобив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини