Начало » Новини » Света
15.12.2015 г.

Дау Кемикъл и ДюПон се сливат в сделка за 130 млрд. евро

Крупни инвестиции

sxc.hu

Гигантите в областта на химическата индустрия „Дау Кемикъл” и „ДюПон” обявиха сливането си, а сделката се оценява на 130 млрд.  долара, съобщи Ройтерс. Акционерите на „Дау” ще притежават 52% от акциите в новата компания, след като техните привилегировани акции бъдат заменени с обикновени, а споразумението включва и обезщетение от 1,9 млрд. долара при проваляне на сделката при специфични условия като например отхвърлянето й от акционерите, съобщиха от двата химически гиганта. Напоследък те се мъчеха да се справят с намаляващото търсене на химикали за селското стопанство, предизвикано от спада на цените на зърнените и маслодайните култури, както и от силния долар, въпреки че ниските цени на горивата благоприятстват развитието на бизнеса им с пластмаси.

„ДюПон”, която е на 213 години, произвежда продукти, използвани в петролната и фармацевтичната индустрия, храните и страителството, а сред известните марки, които развива, са „Кевлар” и доскоро „Тефлон”, вече част от отделената „Chemours Co”. 118-годишната „Дау” е специализирана в производството на пластмаси, химикали, въглеводороди и средства за растителна защита. Тя произвежда термоизолационния материал „Styrofoam”, както и продукти на базата на хлор, използвани в производството на хартия, целулоза и сапун. Тя трябва да поеме и пълния контрол върху производителя на продукти от силиций „Дау Корнинг”, нейно смесено предприятие с „Корнинг Инк.”.

Намеренията на двете компании са след приключване на сделката бизнесът да бъде разделен на 3 части – разработване на нови материали, специализирани продукти и семена и химикали за селското стопанство, като се очаква това да се случи между 18 и 24 месеца след осъществяването на сливането. Сделката между две от най-големите компании не само в химическия сектор, но и в САЩ въобще ще доведе до спестяване на разходи и данъци. Анализатори обаче вече предупредиха, че по нея ще трябва да се произнесат доста регулаторни органи, особено по отношение на сливането на подразделенията, действащи в селскостопанския сектор, които осигуряват семена и средства за растителна защита – инсектициди и пестициди. Мениджъри от двете компании също признаха, че дейностите на тези подразделения леко се застъпват, но смятат, че ако се наложи да бъдат продавани активи, то тяхната стойност няма да бъде голяма.

Анализаторите виждат най-голям смисъл от обединението заради спестяването на данъци. „Те трябва първо да се слеят, за да може последващото разделяне да бъде признато за транзакция, освободена от данъци в САЩ”, заяви анализаторът в „SunTrust Robinson Humphrey” Джеймс Шиън.

Сделката увеличава натиска върху конкуренти на двете компании като „BASF” и „Bayer AG”, тъй като понижаващите се цени на зърнените и маслодайните култури се отразяват зле и на техните продажби. „Най-голямо ще бъде отражението върху пазара на селскостопанска продукция, където в секторите, осигуряващи семената и средствата за растителна защита, ще трябва да се извърши бързо консолидиране”, твърди Шиън. Анализатори вече очакват и подновяване на предложенията за поглъщане на други европейски конкуренти, а като най-вероятна цел се посочва швейцарската компания „Синджента”. През август тя отхвърли оферта за поглъщане от американската компания „Монсанто” на стойност 45 млрд. долара. От „Монсанто” обаче вече заявиха, че няма да прибързват, тъй като позициите им на пазара за момента ги задоволяват напълно.

Според Алексей Ефремов от японската банка „Номура” обаче конкуренти на сливащите се гиганти като „Bayer”, „BASF”, „Solvay SA” и „Eastman Chemical Co” може да извлекат ползи в краткосрочен план, докато „Дау” и „ДюПон” се справят с обединението. Ефремов изтъква различните култури в двете компании, като „Дюпон” са с по-силна насока към „изследванията и растежа”, докато в „Дау” са се съсредоточили върху силния контрол на разходите и разумните иновации. „Рискът нещо да се обърка при сливането е висок. Това е твърде голяма транзакция”, смята той.

На антимонополните органи в САЩ ще се наложи да гледат на сделката не като на просто сливане на два концерна, а да проучат при кои от многобройните продукти конкуренцията ще намалее в най-голяма степен. Експерти и в тази област предупредиха, че отново най-уязвимо е сливането при продуктите за селското стопанство, където може да се наложат най-големите продажби на активи. Според Даяна Мос от Американския антитръстов институт може да има проблеми с доминиращата позиция в продажбите на семена. „Пазарът вече е под доминацията на „Монсанто”. Създава се почти двувластие и това е проблем”, убедена е Мос.

Правната комисия в Сената на САЩ, която упражнява правомощията по отношение на антимонополната политика, ще се вслуша в опасенията на фермерите, заяви нейният председател Чък Гресли. „ДюПон” и „Дау” са два гиганта м американската промишленост и предлаганото сливане „изисква задълбочено проучване”, каза Гресли.

Дау Кемикъл и ДюПон се сливат в сделка за 130 млрд. евро
9148
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Inatreq Active™ от Corteva Agriscience™ получава одобрение от ЕС
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Валентин Реджев, търговски представител за Ютоизточна България
Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите
Открити дни в Славяново
„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне
Демонстрацията в реални условия на цялостните технологии при пшеница и царевица
От края на май Дюпон ще проведе открити дни в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини