Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.12.2015 г.

Синият език достигна и гръцкия остров Родос, продължава да се разпространява във Франция

Нови огнища

Sinor.bg

Последните нови огнища на болестта „син език” (заразна катарална треска) са регистрирани на гръцкия остров Родос и отново във Франция, съобщи електронното издание TheCattleSite. Във ферма на Родос край селището Додеканиса в стадо от 48 кози са открити 7 заразени животни, като 4 от тях вече са мъртви. В същата ферма има и 4 броя едър рогат добитък и 12 овце. Предприетите мерки за контрол и пресичане на разпространението на заболяването включват наблюдение, забрана за придвижване на животни, определяне на карантинна зона и проследяване на източника на заболяването.

Вирусът е от серотип 4, от който наскоро бяха регистрирани огнища в Унгария, Австрия и Румъния. За последен път заболяването бе навестило Гърция през ноември 2014 г.

Във Франция пък бяха регистрирани 7 нови огнища в региона Пюи дьо Дом и едно в регион Ниевр, съобщиха от Световната организация за здравето на животните. Новите 8 случая сред едрия рогат добитък са открити благодарение на системата на наблюдение и профилактика, като в същите ферми се отглеждат още 719 животни. Въведени са ограничения върху придвижването на животни, провежда се ваксинация и дезинфекция във фермите. Вирусът във Франция отново е от серотип 8.

През последните 20 години само в Европа над 2 млн. животни са загинали от заболяването или са били умъртвени, за да бъде спряно разпространението му.

Междувременно учени от Лондонската школа за здравеопазване и тропическа медицина и от Университета на Калифорния след 5-годишно съвместни изследване под ръководството на професора по вирусология Поли Рой успяха да разкрият структурата на вируса, причиняващ заболяването, както и начина, по който той прониква в клетките. Резултатите са публикувани в списанието „Nature Structural & Molecular Biology”. Те показват подробности за отделните компоненти на вируса на атомно ниво и как функционират биологично при различни нива на киселинност.

Екипът е използвал най-съвременна криогенна електронна микроскопия, демонстрирайки начина, по който вирусът навлиза в клетките, за да предизвика инфекция чрез процес в два етапа, както и начина, по който различните компоненти си взаимодействат на молекулярно ниво. Досега при вирусите от типа на защитените с обвивка като грипния, и предизвикващите СПИН и херпес молекулярните и химичните подробности бяха относително ясни, но при вирусите, незащитени от обвивка, какъвто е предизвикващият син език, навлизането в клетките на гостоприемника не бе изяснено добре. Проф. Рой се занимава със задачата през последните 10 години, а изследванията му описват процес с високо ниво на съгласуваност, включващ вирусния литичен цикъл  от навлизането на вируса чрез репликация на генома (удвояване на хромозомите на ДНК или РНК) до синтеза и сглобяването на вируса, прехвърлянето от една клетка в друга и борбата с клетката на гостоприемника.

Новото познание ще позволи на учените да разработят нови ваксини с по-добра защита срещу вируса, предизвикващ синия език, и подобни на него други вируси. Научният труд съдържа и обещаващи податки за пълноценно проучване на подобни патогенни вируси при животните и хората като ротавирусите и вируса на треската от долината Рифт. „Доволни сме от резултатите, които описват вируса в най-големите възможни подробности на различни нива на киселинност. Това е ключов елемент от ребуса и значима крачка напред в разбирането на структурите и механизмите на молекулярно ниво при този тип вируси. Надяваме се, че той ще ни даде възможност да създадем специфични антивирусни агенти и нови и ефективни ваксини за контрол на синия език и свързаните с него вирусни инфекции при животните и хората”, заяви проф. Рой. 

Синият език достигна и гръцкия остров Родос, продължава да се разпространява във Франция
9443
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Според БАБХ няма опасност за домашните животни благодарение на редовната ваксинация
Открити са още 8 случая на син език у диви преживни животни
Целта е пресичане на разпространението на заболяването
Осигурени са над 2,6 млн. лв. за ваксини против син език
Състояние
Синият език достигна Хърватска и Черна гора
Зараза
Още 5 огнища на син език в 4 региона във Франция
Предпазни мерки
Ветеринарите са на крак заради огнища на зарази в Турция, Гърция и Европа
Нови огнища
Синият език настъпва в Европа, още 2 огнища на шап са регистрирани в Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини