Начало » Важно за фермера » Пчеларство
06.12.2015 г.

В САЩ отчитат най-много пчелни семейства от 20 години насам

Анализ

Sinor.bg

Семействата от питомни пчели в САЩ с достигнали най-големия си брой от 20 години насам, сочат оценки на министерството на селското стопанство на страната за 2014 г., цитирани от вестник „Вашингтон Поуст”. Само от 2006 г., когато пчеларите в САЩ за пръв път забелязаха мистериозно измиране на пчелни семейства, до миналата година броят на пчелните семейства, за които се грижат хора, се е увеличил до 2,7 млн. от 2,4 млн. И всичко това на фона на постоянните публикации за предстоящ апокалипсис в селското стопанство, което не може без пчелите, и за потенциални загуби от мащаба на 15 млрд. долара, ако те не опрашват достатъчно култивираните растения, изтъкват от изданието. Оттам припомнят, че благодарение на подобни публикации през тази година бе приета дори „Национална стратегия в подкрепа на здравния статус на медоносните пчели и останалите видове, опрашващи растенията”, която трябва да осигури спасяването на пчелите, пеперудите и останалите насекоми и птици, вършещи неволно толкова полезната за човечеството и планетата дейност.

През 2006 г. мистериозната мащабна гибел на пчелите бе наречена „синдром на празния кошер” и върху него бе хвърлена вината за загубата на между 20% и 40% от питомните пчелни семейства през всяка зима от последните 10 години. Простата аритметика сочи, че ако един кошер губи по 30% от пчелите си всяка година в продължение на до 5 години, скоро там наистина няма да има пчелно семейство. Но ако това е теорията, защо броят на пчелните семейства расте?

Отговорът според „Вашингтон Поуст” е прост – заради пчеларите. От изданието посочват в подкрепа на твърдението си резюме на работен доклад от 2012 г. на икономистите в областта на селското стопанство Рендъл Тъкър и Уолтър Търман, в което двамата обясняват, че сезонната гибел на пчелите винаги е била част от живота им и че преди „синдрома на празния кошер” пчеларите в САЩ всяка година са губели средно по 14% от пчелните семейства. При това те не са стояли със скръстени ръце и са намерили 2 начина да компенсират загубите сред пчелите. Първият представлява разделянето на здраво семейство на две чрез поставянето на половината от пчелите в нов кошер и поръчване на нова царица (дори с поръчка по интернет цената й излиза около 25 долара). Вторият метод е просто да бъде закупен приблизително същия брой пчели, колкото са загиналите – за един кошер разходите достигат около 100 долара.

Според автора на статията Кристофър Ингреъм пчеларите в САЩ правят това, откакто са започнали да произвеждат мед изключително за пазара. Когато се появи „синдромът на празния кошер”, нивото на смъртност при пчелите приблизително се удвои, но това не означава, че пчелите ще изчезнат от лицето на земята, а че просто пчеларите трябва да поработят по-здраво, за да продължат да увеличават производството на мед, а цената на част от този извънреден труд ще бъде прехвърлена на потребителя, смята Ингреъм.

Данните потвърждават думите му – цената на дребно на меда в САЩ почти се е удвоила от 2006 г. досега. А Ким Каплан, изследовател в американското министерство на селското стопанство, изтъква, че таксата за опрашване (сумите, които искат пчеларите, за да закарат кошерите си около определени ферми) също приблизително се е удвоила за същия период. „Не пчелите, а пчеларите, осигуряващи услугите по опрашването, са застрашени от изчезване заради нарастващия икономически и управленски натиск. Алтернативата е договорите за опрашване на кошер да продължат да се сключват при все по-високи цени, за да бъде икономически оправдано пчеларите да останат в бизнеса и да осигуряват опрашването на плодовете, зеленчуците и останалите култури в страната”, пише Каплан в електронно писмо до изданието.

В САЩ отчитат най-много пчелни семейства от 20 години насам
8745
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Пчеларите ще получат по 6 евро на семейство
Над 480 000 пчелни семейства са заявени за субсидиране в Украйна
На семинар в Ямбол на 20 ноември
Учени ще представят добри практики в пчелина през есента
Основните проблеми остават вароатозата и употребата на пестициди
Загубите на пчелни семейства в САЩ през зимата достигнаха рекордните 38 на сто
С решение на Управителния съвет на ДФЗ
Отпускат 30 хиляди лева за унищожени от природни бедствия животни и пчелни семейства
Според учени дивите пчели са по-усърдни работнички от медоносните
Защо дивите пчели са по-важни за добрите добиви
Организатори са НССЗ и опитната станция към Селскостопанска академия в града
В Смолян ще се проведе семинар за мерките по ПРСР за пчелари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини