Начало » Новини » Света
05.12.2015 г.

Агенция към ООН понижи прогнозата си за световната реколта от пшеница и царевица през сезона

Доклад

Sinor.bg

В последния си месечен доклад анализатори от Организацията за земеделие и прехрана понижиха прогнозата си за световната реколта от пшеница през селскостопанския сезон 2015-2016 г. с 1 млн. тона до 735 млн. тона, съобщи електронното издание АПК-Информ. Най-голяма е неблагоприятната корекция за реколтите в Аржентина и Бразилия заради лошите метеорологични условия в двете южноамерикански държави.

Експертите на агенцията към ООН запазиха предвиждането си за крайните запаси от пшеница в света на ниво от 207 млн. тона и ако то се оправдае, показателят ще бъде най-високият от сезон 2001-2002 г. насам. Очакванията са най-големи запаси да останат в САЩ и Европейския съюз.

Анализаторите на агенцията понижиха и прогнозата си за световната реколта от царевица с 3 млн. тона до 1 млрд. тона, главно за сметка на оценката за реколтата в Китай. Оценката за запасите от царевица обаче са коригирани в посока на повишение с 5 млн. тона до 226 млн. тона, или с 1 млн. тона под миналогодишното им рекордно ниво. Основното увеличение на запасите от царевица се очаква в САЩ.

Експертите обаче са повишили предвиждането си за световната реколта от соя с 3 млн. тона до рекордните 322 млн. тона. Те вече очакват с 2 млн. тона по-слабо световни запаси от маслодайната култура в сравнение с оценката си от предходния месец, или 49 млн. тона. Ако прогнозата им се оправдае, резултатът от настоящия сезон ще надхвърли с 3 млн. тона показателя за миналия.

От организацията оценяват световното потребление на зърнени култури през 2015 г. с 1% над миналогодишното благодарение главно на по-ниските цени на горивата и въпреки спада в търсенето на суровини за производството на биогорива. „Прогнозираното търсене в размер на 2,529 млрд. тона ще доведе до незначително понижаване на големите за момента световни запаси. Световната зърнена реколта се оценява на ниво от 2,527 млрд. тона, или с 1,3% под рекордното ниво от миналата година”, се посочва в нейното съобщение.

От организацията обаче предупреждават, че нетипичните метеорологични условия, предизвикани от климатичния феномен „Ел Ниньо”, могат да се отразят неблагоприятно върху реколтата от зърнени култури в някои части на Африка, Азия и Океания, като редица държави от Централна Америка, Карибско море и Азия вече са пострадали от последиците от него.

 

Агенция към ООН понижи прогнозата си за световната реколта от пшеница и царевица през сезона
4223
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Прогнози
След две години се очаква световната зърнена реколта за пръв път да надхвърли 2 млрд. тона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини