Начало » Новини » Коментари
30.11.2015 г.

Защо индикативният график за 2016 г. изключва селски туризъм

Консултантите питат

Sinor.bg

Една от най-важните подмерки за развитието на микробизнеса в селата, каквато е 6,4 за инвестиции в подкрепа на неземеделските дейности, не е включена в индикативния прием на проекти през 2016 г. По този повод от Българската асоциация на консултантите по европейски програми са отправили официално запитване до зам. министъра на земеделието Васил Грудев защо този прием се отлага във времето, още повече че така се получава трета нулева година за прием на инвестиционни проекти в малките градове и села. „Според нас това е най-важната мярка за развитие на микробизнеса в селските райони и за разнообразяване на дейностите на земеделските производители, затова считаме за силно проблематично липсата на възможност за кандидатстване по тази подмярка”, се посочва в писмото, разписано от председателя на асоциацията Кристина Цветанска. Основно по тази мярка се кандидатства с проекти за селски туризъм, който през първия програмен период беше използван активно от предприемчиви българи в планинските села.

Консултантите припомнят, че основен приоритет в новата програма е възможността да се подпомогнат местните икономики и да се създават работни места в силно обезлюдавани региони.

През 2018 г., когато всяка държави трябва да отчете пред Европейската комисия изпълнението на междинните цели с поне 700 млн. евро, разплатени по новата ПРСР 2014 - 2020 г., тогава има опасност страната ни да загуби заложения резерв, припомнят от асоциацията.

Затова от името на колегите си Цветанска предлага и други промени в индикативния график, които да бъдат обсъдени в комитета по наблюдение на програмата. Тези 700 млн. евро съставляват 6% от бюджетите на всеки приоритет от програмата, или общо над 140 млн. евро. Затова е необходимо да се пуснат колкото се може по-рано приеми със значителен бюджет за инвестиционни проекти, които има шанс да се осъществят и платят до края на 2018 година.

От асоциацията посочват като друг голям проблем с новия график времето за отваряне на подмярка 4,1 за „Инвестиции в земеделски стопанства“, чийто прием е насрочен за юли. Обикновено трайните насаждения се садят пролетно време и това късно отваряне според експертите би попречило на фермерите да започнат бизнеса си още през 2016 година.

От асоциацията предлагат догодина да има прозорец по подмярка 6,4 - "Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности", дори той да е след средата на 2016 г., а приемът по под мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ да бъде отворен не по-късно от края на март 2016 г.

Консултантите настояват да бъде разгледана и възможността за скоростно отваряне и четири други подмерки, които са важни за бизнеса.

Става въпрос за подмерки 6,1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, 6,2 „Стартова помощ за неземеделски дейности“, 8,6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“, където интересът също е голям, защото този сектор седи в изолация и по оперативна програма „Икономика и конкурентоспособност”.

Интерес има и към подмярка 7,5 за „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“, за която би било подходящо да има прием през следващата година..

Консултантите предлагат също да се ускори и работата по наредбата за прилагане на общинската мярка 7 от ПРСР,  тъй като подготовката на инвестиционни проекти  при общините отнема значително време и те трябва да са запознати с детайлните условия на финансиране възможно най-рано, за да проведат подготвителните действия и възлагателните процедури по реда на ЗОП за подготовката на проектите .

От асоциацията очакват тези предложения да бъдат гледани на следващото заседание на мониторинговия комитет на програмата.

Защо индикативният график за 2016 г. изключва селски туризъм
11344
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Тече уточняване на документите за проектите по втория прием за подмярка 4.1
Живко Живков: До края на май ще бъде готов индикативният график за ПРСР
Заради продължаващо актуално заснемане на площите
Свилен Костов: Първите плащания на хектар ще бъдат преди Коледа без части от Южна България
Индикативен график
Плащанията на хектар се пускат от 25 януари, последни дребните стопани ще ги получат през юни
Важно за фермера
От април 2016 г. ще има прием по тематичната програма за малки стопанства, гласи индикативният график за следващата програма
Програма морско дело и рибарство
Какви мерки се пускат през 2016 г. по рибарската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини