Начало » Новини » Страната
22.10.2015 г.

Европейските държави решиха да бъде удължен процесът FOREST EUROPE

Опазване на горите

Снимка: МЗХ

Европейските държави дадоха положителната си оценка за процеса FOREST EUROPE и подкрепиха неговото продължаване с подписването на общо решение на министрите на седмата министерска конференция в Мадрид. Министри от 39 държави подписаха 4 документа, с които заявяват решимост и готовност за продължаване на доброволния политически процес на високо равнище и паневропейско сътрудничество в областта на политиките по отношение на горите в Европа. България също подкрепи общото решение, като документа подписа заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който участва във форума.

Страните, приветстват напредъка в работата в областта на горите на регионално ниво, като подчертават важността от сътрудничество на FOREST EUROPE с организации, работещи в сферата на горите като Икономическата комисия за Европа ECE към ООН, Организацията по прехрана и земеделие на ООН FAO, Програмата за опазване на околната среда UNEP, както и Европейския институт за гората EFI предвид постигане на общите и конкретни цели, определени в Министерското решение от Осло „Горите на Европа 2020”.

Министрите подписаха и Министерска резолюция 1 „Горският сектор в центъра на зелената икономика”, с която приветстват текущата дейност на глобално и регионално ниво в областта на зелената икономика и социалните въпроси. Според тях настоящата ситуация предоставя възможности за създаване на заетост и подобряване на стойността на горите, както и замяната на по-енергоемки строителни материали с дървесина и увеличаване на биомасата за производство на енергия.

В първата резолюция се поема ангажимент за укрепване ролята на устойчивото управление на горите в зелената икономика, укрепване на социалните му  аспекти и включване на стойности на услугите, предлагани от горски екосистеми, в зелената икономика. Услугите, предлагани от горските екосистеми се определят като „ключови“.

Страните се съгласяват да обменят информация относно политическите мерки за използването на дървесина от устойчиви източници, както и от възобновяеми ресурси в зелената и биоориентираната икономика.

Приема се и ангажимент за насърчаване на зелените работни места в горския сектор в Европа. Държавите ще обменят знания и опит в областта на науката и политиката, както и по отношение системите за образование и обучение на заетите в горския сектор.

Министрите подписаха и втора резолюция за „Опазване на горите в условията на променяща се околна среда”. С нея се потвърждава необходимостта от засилване на трансграничното сътрудничеството при предотвратяване на природни бедствия, като горски пожари, бури, наводнения, лавини, разпространение на вредители и болести и други. В резолюцията се акцентира и на важността на защитните функции на горите. Насърчава се целесъобразното и многофункционално използване на горските генетични ресурси за поддържане на продуктивните им и защитни функции, в условията на променящия се климат.

На конференцията се прие и Министерска декларация по повод 25-годишния юбилей на процеса FOREST EUROPE.

Европейските държави решиха да бъде удължен процесът FOREST EUROPE
4035
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини