Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
09.10.2015 г.

Нивомерите за земеделската техника може и да отпаднат

Според проектонаредба на министерството на финансите

Регистрираните земеделски производители, които зареждат с течно гориво земеделска и горска техника за своите нужди, ще бъдат освободени от задължението за регистриране и отчитане на зареждането чрез фискални устройства, които те трябваше да закупят и монтират на машините, предвижда проект на наредба, публикувана на официалния уебсайт на министерството на финансите. Предвижда се облекчението да важи за превозни средства, машини, съоръжения и друга техника, регистрирана по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, и зареждани от резервоари, които не са стационарни и подземни.

Олекотяването на изискванията се предлага заради констатирани затруднения при зареждане на техника от земеделски производители, за която не се изисква регистрация съгласно Закона за движението по пътищата и съответно няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа, което на практика възпрепятства достъпа на тази техника за зареждане с течни горива до обекти за търговия с подобни горива.

В мотивите към проектонаредбата се посочва, че изключението се отнася само за лица, регистрирани като земеделски производители, които извършват зареждане на техника, регистрирана по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, и чието зареждане не се извършва от стационарни подземни резервоари. В тях се уточнява, че при извършване на зареждания с течни горива тези лица ще бъдат задължени да подават данни за получените количества горива като получатели по доставка по реда на чл. 59а, ал. 3 от наредбата. Предвиден е едномесечен период в който лицата, регистрирани като земеделски производители, които извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди с течни горива, да подадат повторно данни в НАП за наличните съдове/съоръжения за съхранение и/или зареждане с течни горива по реда на глава девета "б" от наредбата.

С  цел  прецизиране  на  разпоредбата  на  задължените  да  използват  фискални  устройства лица с проекта е уточнено, че лицата, които извършват продажби на пазар на производителите, следва да ги регистрират и отчитат чрез издаване на касова бележка от фискално  устройство  или интегрирана  автоматизирана  система  за  управление  на търговската дейност.

Предложените  промени  в  наредбата  няма  да  доведат  до  необходимост  от допълнителни финансови средства за бюджета и за задължените лица, се добавя в мотивите.

Досегашният проект на наредбата бе остро критикуван от земеделците, които притежават собствена селскостопанска техника, като се стигна и до протест под формата на масово зареждане на горива на бензиностанциите, за да бъде демонстрирани затрудненията, които биха възникнали, ако новите правни норми влязат в сила. През септември от Националната асоциация на зърнопроизводителите пък съобщиха, че са готови на нови протести от 12 октомври.

Нивомерите за земеделската техника може и да отпаднат
9472
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини