Начало » Новини » Интервю
23.09.2015 г.

От 203 до 207 лева на декар ще бъде обвързаната субсидия при производството на картофи

Реколта 2015 г.

Атанас Бирников (вляво) и Валери Стефанов Снимка: Farmer.bg

За първи път тази година картофопроизводителите ще получат субсидия, доближаваща се до тази на европейските им колеги. По предварителни разчети чрез обвързаната подкрепа по линия на директните плащания на площ за декар ще се превеждат между 203 и 207 лева, което значително ще подпомогне бизнеса. „За нас тази помощ е от изключително значение, защото ще се предоставя само на законно работещите фирми, доказали с документи, че са продали произведеното на пазара”, коменитра за Farmer.bg Атанас Бирников от Велинград, който се занимава с производството на картофи повече от 20 години.

Огромният плюс на европодпомагането в страната е този, че ще извади на светло сивият сектор, който от години пречи за нормалното развитие на пазара. Подобно е мнението и на фермера от Плевенско Валери Стефанов, който макар че се занимава с картофопроизводство от шест години, вече се е сблъсквал с нелоялната конкуренция.

Другият сериозен проблем е конкуренцията от вноса, който сериозно подбива вътрешните цени. Повечето търговски вериги в страната са европейски и политиката им е да внасят продукция от ЕС, вместо да си партнират с български фермери.„Докато държавата не приложи регулация за този процес, европейският пазар ще определя и вътрешните цени”, смята Атанас Бирников. Същото мнение застъпва и Стефанов, който припомни, че кризата в бранша през 2014 г. се дължи основно на дъмпинговите цени при вноса.

През миналата година цената за килограм картофи падна на критичните нива от 30 стотинки, основно заради руското ембарго и пренасищането на пазара с картофи от Полша, Германия и др.

Заради сушата тази година добивите в цяла Европа паднаха и това автоматично рефлектира върху пазара. За първи път цените се вдигнаха до 45 стотинки за килограм, което позволява да се получи и по-висока доходност въпреки намалените добиви, коментираха производителите.

Световният норматив в картофопроизводството е от декар да се получават по 4 тона картофи. Горещините това лято обаче предизвикаха спада в производството, затова и средните добиви са около 3 тона.

За сметка на това качеството е изключително добро, затова и фермерите почти не предвиждат загуби, както беше през миналата есен.      

„Почти 95% от реколтата ни е с изключително добро качество и това се дължи на факта, че нямаше болести. Растенията не бяха нападнати нито от алтернария, нито от мана, нито от телен червей”, посочи Валери Стефанов.

От голямо значение за земеделците са и използваните семена, които при добра агротехника дават изключително високи добиви. Това становище се открои при есенната среща на картофопроизводителите в Копривщица, организирана от вносителя на холандски семена за картофи „Агрико България”.

Освен познатите сортове бяха представени и новите предложения, така че земеделците да направят точния избор.

Като дългогодишен клиент на „Агрико България” Атанас Бирников посочи основните сортове, които се адаптират добре в български условия и чието търсене от страна на клиентите е голямо. Сред тях са картофи от сортовете  „Ривиера”, „Агата”, „Амбишън”, „Пикасо”, „Аризона” и др.

Холандските сортове намират широко приложение и в планинските, и в равнинните райони, където производството тази година бележи лек ръст.

Производителите се надяват с новото евросубсидиране стопаните да се върнат към този традиционен за селските райони бизнес. За целта е важно в бранша да се създадат организации на производителите, които са важна стъпка към по-лесния дастъп до пазара

От 203 до 207 лева на декар ще бъде обвързаната субсидия при производството на картофи
23467
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини