Начало » Новини » Страната
17.09.2015 г.

Учени от института по животновъдство протестират срещу предстоящото му закриване

Структурни промени в състава на Селскостопанска академия

Farmer.bg

Учени от Института по животновъдни науки в Костинброд и Земеделския институт в Стара Загора изразяват несъгласие с проекта за преструктуриране на Селскостопанската академия, според който двата института ще бъдат закрити. Това решение ще бъде взето окончателно до края на месеца, но ръководството на института в Костинброд е изумено, че в момент, когато животновъдството се поставя в приоритетите на агрополитиката, точно този институт ще излезе от системата на Селскостопанската академия.

От името на колегите си ръководството на Института по животновъдни науки е депозирало официално писмо, адресирано до парламента, Министерския съвет, Селскостопанска академия и други институции, с искане за преразглеждане на новата структура.

Учените са обезпокоени от идеите за изваждане на Института от структурата на Селскостопанска академия, още повече че промените се провеждат тихомълком чрез поредната псевдореформа, която цели да доунищожи животновъдната ни наука.

Надявахме се, че са отминали времената „няма Институт – няма проблем”, но изглежда това са вижданията на някои за реформата на ССА.

Институтът по животновъдни науки - Костинброд е с 65 годишна история. Обучил е 160 докторанти, в т.ч. 50 чужденци. В момента ние имаме най-много програмни акредитации за обучение на докторанти в системата на ССА - по 7 докторски програми.

Това е единственият в страната институт, чийто академичен състав работи само в областта на животновъдството. На щат в него са 31 учени, като са обхванати всички направления в животновъдството - говедовъдство, овцевъдство, коневъдство, свиневъдство, птицевъдство, зайцевъдство и пчеларство.

Хабилитирани учени от посочените направления, съвместно с тези по хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите, физиология и биохимия, генетика, репродукция, качество и екология на животинската продукция и техните специализирани лаборатории оказват методична и практическа помощ на браншови организации и на фермери за постигане на по-висока ефективност и конкурентност в тяхната дейност.

Някои от работните колективи и лаборатории са единствени в системата на ССА. Тази структура позволява многопластови изследвания, задължителни за съвременната наука.

Изваждането на института в Костинброд от системата на академията би било погрешна стъпка, тъй като този институт е не само с възможности за комплексни изследвания, но и за трансфер на научни продукти „от фермата до трапезата на потребителя”, чрез обучение на фермери, консултантска, издателска и други дейности.

В никоя държава, дори и развиваща се, не се пристъпва към реформи чрез ликвидиране на научен потенциал и то в сектор, свързан с прехраната и с възможности за конкурентно производство на качествена, здравословна и екологична животинска продукция.

Резултат, близък до този на „ликвидиране”, с успех може да се постигне и чрез „прикачването” на института към друга организация, чиято основна работа не е научноизследователската дейност.

Настояваме предложенията за реформи в ССА да бъдат обявени публично.
В Селскостопанската академия работят 602 учени, от които в областта на животновъдството в момента са само 12%, като почти половината от тях (45%) работят в Института по животновъдни науки - Костинброд.

При намерения той да бъде още редуциран е невъзможно Република България да има просперираща животновъдна наука. Логично е да зададем въпроса – какъв ще бъде обликът на Селскостопанска академия с оставащите 6.5% учени в областта на животновъдството и може ли да има АГРАРНА НАУКА БЕЗ ЖИВОТНОВЪДНА НАУКА, риторично заключават учените.

Farmer.bg очаква отговор от министерството на земеделието и храните по повод новата структура на академията.

Учени от института по животновъдство протестират срещу предстоящото му закриване
12857
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини