България и Италия могат заедно да се насочат към перспективни пазари чрез нови възможности за сътрудничество с бизнеса. Страната ни произвежда специфични продукти с високо качество, които могат да бъдат развивани в сътрудничество, така че да бъдат реализирани успешно на глобално ниво. Това е обсъждано на бизнес форум в италианския град Парма, в който е участвала делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Любен Петров, съобщиха от министерството. Събитието цели установяване на възможности за сътрудничество между български и италиански компании с фокус върху хранително-вкусовата промишленост, която позиционира региона на Парма като “Столицата на храната” в Италия. Зам.-министър Петров ръководи бизнес делегация, включваща 24 български компании.
България произвежда специфични продукти с високо качество, които могат да бъдат развивани в сътрудничество така, че да бъдат реализирани успешно на глобално ниво, посочи още Петров.
Посланикът на България в Италия Марин Райков посочи, че регионът на Парма предоставя изключително добра база за такова сътрудничество предвид сходната структура на икономиките ни.
Хранително-вкусовата промишленост заема дял от 38% от целия промишлен оборот на провинцията, като близо 1200 компании в сектора осигуряват заетост на 15 000 души.
Над 600 са компаниите в региона, които произвеждат необходимото оборудване за преработване и пакетиране на хранителните продукти. Основната сила на региона е в преработката на мляко и млечни продукти и консервираните храни.
По думите на посланик Райков България има традиции в стъклопроизводството и сирената наред с други, като стратегическата локация на страната ни на моста между Азия и Европа ни превръща в ценен партньор за италианския бизнес.