Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
28.08.2015 г.

Предимства на сеялките Great Plains 1 300, удобни за работа с малки и средни трактори

Практика

В сеялките Great Plains 1300 се използва улеен изсяващ апарат (фиг.3), който се счита за един от най-точните и универсални изсяващи апарати в сеялките за слети култури. Работи прецизно със семена с различни размери и форма и е приложим за сеитба на всички основни земеделски култури, обясняват експерти.

Първо предимство

Дори за начинаещите фермери с този тип сеялки лесно и прецизно се регулира сеитбената норма и то вшироки граници. Промяната на работната ширина на улейните сеещи колела е безстепенно (фиг. 4). За лесна ориентация се използва 100-позиционна скала.

Задвижването на „сеещия“ вал се извършва от едното опорно-ходово колело на сеялката Great Plains 1300 посредством четиристепенен редуктор (фиг. 5), като се осигуряват четири скорости на въртене на сеещите колела.

Чрез съчетаване на работната ширина и скоростта на въртене на сеещите колела, сеитбените норми за различните култури се регулират в много широки граници и теоретически започват от нула.

Например при сеитба на рапица с обемна маса 770кг/м³ при 5 позиция и 1 степен на редуктора се осигурява сеитбена норма от 0,62 кг/дка, а на позиция 100 – 9,43 кг/дка; при сеитба на ечемик на тези позиции при различни степени на редуктора сеитбената норма е съответно – 0,51 и 42,9 кг/дка.

Второ предимство

Двойно дискови ботуши. (фиг. 6). Характерното за този тип ботуши е отварянето на много добра бразда за полагане на семето дори в сухи почви с минимална предсеитбена обработка. Тези условия са типични за есенната сеитба у нас.

От друга страна те нарязват в дълбочина растителните остатъци и не позволяват свличане на почва в момента на падането на семето. То попада на дъното на браздата на еднаква дълбочина (фиг. 7), което е предпоставка за дружна кълняемост.

При разработка на ботушите Great Plains са ползвали записи от високоскоростна камера, за да постигнат конструкция, позволяваща идеално полагане на семето в почвата.

Осите на двата диска на ботуша геометрично се разминават и се постига минимално съпротивление при отваряне на браздата, а от друга страна така те се самопочистват и заедно с вътрешните чистачи позволяват да се работи и при почви с повишена влажност.

Трето предимство

Лесно и прецизно регулиране и поддържане на дълбочината на сеитба. Дълбочината на сеитба се регулира в диапазона от 0 до 9 см (фиг. 8) чрез преместване на Т-образна ръкохватка (фиг. 9).Практически с нея се определя позицията на притъпкващото колело и то поддържа стабилно избраната работна дълбочина, независимо от неравностите на терена.

Четвърто предимство

Перфектно уплътняване на браздите със семена. Контактът на семето с почвата е ключов фактор за покълване на семената и възстановяване на капилярите на почвата. Great Plains предлага богат избор от уплътняващи колела за различни условия на сеитба (фиг. 10). V-образните превъзходно изпълняват функциите си, но могат да се използват при сеялки с междуредие над 19 см и практически са неприложими у нас.

Внимание трябва да се обърне на второто уплътняващо колело, показано на фигурата. То е с централен борд и с по-голяма ширина от първото, показано на фигурата (7.6 см срещу 5 см).

Чрез него се уплътнява цялата повърхност на браздата, а централният борд „разрязва“ образуваната почвена кора. Така драстично се намалява енергията за покълване на семената. Това уплътняващо колело е препоръчително за използване у нас, като се имат предвид почвените и климатични условия през есента.

Пето предимство

Натиск на ботуша върху почвата. Това е следващия ключов параметър на сеялките, които се използват при есенна сеитба. Натискът се регулира в границите от 0 до 80 кг/ботуш, като се осигурява отлично проникване на ботушите в почвата - сеялките работят еднакво добре както при подготвени площи, така и върху площи с минимална предсеитбена подготовка.

Натягането на пружините на носачите става по хидравличен начин, а самото регулиране - чрез преместването на щифт при модела GP 1300 (фиг. 11). Идеално решение е за фермерите, използващи традиционни технологии или технологии на минимална или нулева обработка, защото семето няма да остане на повърхността.

Видно е, че при сеялките Great Plains се обръща особено внимание на регулирането на натиска върху носещите конзоли на ботушите (фиг. 13), защото практически той гарантира проникването на ботушите на желата дълбочина, но и регулира уплътняването на браздата при почви с различна твърдост. Конзолите са винаги успоредни на терена.

Шесто предимство

Агрегатиране към трактори от нисък теглителен клас. Производителят информира, че моделът Great Plains 1300 може да се тегли от трактори с мощност 65 к.с.

Това позволява в този напрегнат сезон земеделците да ползват енергонаситените трактори за подготовка на полетата, а „малките“ за сеитба - по-малко разходи за гориво и по-малко уплътняване на почвата.

Предимства на сеялките Great Plains 1 300, удобни за работа с малки и средни трактори
15142
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини